Nova moguća zloupotreba u CKB-u: Fali nekoliko stotina hiljada eura?

Crnogorska komercijalna banka (CKB) internom kontrolom otkrila je još jednu zloupotrebu u sistemu – provjera ukazuje da je i u filijali Kotor navodno došlo do pronevjere nekoliko stotina hiljada eura, ali će se konačna cifra znati po okončanju revizije poslovanja u toj ekspozituri.

”Vijestima” je zvanično u CKB banci potvrđeno da su “tokom sprovođenja redovnog procesa interne kontrole poslovanja, ustanovili u filijali banke u Kotoru da su potencijalno ugroženi interesi pet klijenata”.

”Iznos štete, koji bude potvrđen istragom koju banka sprovodi, biće u potpunosti nadoknađen klijentima”, piše u odgovoru CKB-a “Vijestima”.

Najveća banka u Crnoj Gori, kako su najavili, na osnovu prikupljenih podataka i informacija podnijeće krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv svih zaposlenih za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Podaci “Vijesti” ukazuju na internu sumnju da su u filijali u Kotoru navodno uočene zloupotrebe tokom transakcija i rada službenika koji su imali odobrenje za rad u servisu Privatnog bankarstva CKB-a.

Pronevjera u privrednom poslovanju, kako vjeruje CKB, počela je tokom juna ove godine, kada je kako je interna kontrola pokazala viši referent i odabrani službenik za usluge privatnog bankarstva navodno zloupotrijebio službena ovlašćenja i “skinuo” sa računa pet klijenata nekoliko stotina hiljada eura…

Kako saznaju “Vijesti”, softverski sistem zaštite unutar CKB banke mjesecima nije signalizirao da se nešto sumnjivo događa u filijali banke na Trgu od oružja u srcu Starog grada, pa je tako pronevjera otkrivena tek nakon redovne interne kontrole rada u toj ekspozituri.

”Od početka godine, sprovodimo korjenite promjene u organizovanju poslovanja, sa posebnim akcentom na unapređenje postojećih i implementiranje novih sistema interne kontrole. Svaki oblik ugrožavanja interesa banke koji bude otkriven biće procesuiran prema nadležnim državnim organima, a u skladu sa zakonom”, piše u odgovoru CKB-a.

Banka, kako su naveli, intenzivno sarađuje sa nadležnim državnim organima, te očekuju da će “izolovani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima smo bili izloženi i koji su prouzrokovali materijalnu i reputacionu štetu banci dobiti adekvatan sudski epilog”.

Vještače milionsku pronevjeru
CKB banka u februaru ove godine dostavila je krivičnu prijavu SDT-u zbog toga što je interna kontrola pokazala da je dvoje zaposlenih navodno sa računa klijenata sistema privatnog bankarstva godinama uspjelo da “skine” više od 16 miliona eura.

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …