Lajčak: Izvještaj o napretku vjerovatno će biti gori nego prije pet godina

Ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak. On je, na 2BS forumu u Budvi, rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu gora nego tada, navodeći da je razlog to što je posvećenost evropskim vrijednostima opala.

Lajčak Lajčak (Foto: Guliver)
“Izvještaj o napretku Crne Gore, koji će biti objavljen, vjerovatno će biti gori nego prije pet godina”, naveo je Lajčak.

On je ocijenio da je i regionalna saradnja gora nego tada, dodajući da svi indikatori pokazuju da su odlučnost i posvećenost reformama koje bi približile EU danas manje prisutne.

“I ja snosim odgovornost. Ne radi se o krivici, već konstatujem ono što je očigledno, ovo je samo opservacija”, naveo je Lajčak.

On je rekao da je zamajac u politici proširenja, koji ranije nije bio prisutan, sada tu, i poručio da EU čeka.

Kako je istakao, Evropske političke zajednice ne treba se plašiti.

“Rat u Ukrajini je promijenio mnogo toga, pravila, svjetsku arhitekturu. Postoji jedna mnogo dobra stvar, a to je da postoji buđenje kod EU”, naveo je Lajčak.

On je rekao da su politički kriterijumi značajni jednako kao tehnički.

“Region nije u dobrom stanju, a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i želimo da pokažemo neki pozitivni primjer Zapadnog Balkana. Moj iskreni savjet regionu – hajde da manje razmišljamo šta želi EU, već da se fokusiramo na ispunjavanje svojih zadataka”, naveo je Lajčak.

kako je kazao, oni koji žele da budu dio nove globalne arhitekture ne smiju da se zamajavaju.

“Ali, bićemo jači ako budemo umjeli da funkcionišemo. Članstvo nije poklon. Morate izgraditi evropske standarde u zemljama, ali i rješavati bilateralna pitanja”, naveo je Lajčak.

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora mora da ispunjava agendu.

“Vladavina prava je glavni zadatak, ako to nemate, nemate državu. Mi smo još društvo u tranziciji, bez nasljeđa institucija koje razmišljaju o našoj zaštiti i bez da razmišlaju na duge staze”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da na Balkanu postoji cash and carry pristup.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Milionska dobit MhE, rashodi minimalni, država i građani bez koristi

Posao izgradnje i gazdovanja malim hidroelektranama na sjeveru Crne Gore predstavlja najlakšu dobit za vlasnike, …