CG policija uhapsila krupnu ribu: Terete ga za šverc 500 kg kokaina

Danski državljanin E. J. R. (30) za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica uhapšen je juče u Crnoj Gori u okviru akcije koju je inicirala i vodila danska policija, u saradnji sa EUROPOL-om, saopšteno je iz Uprave policije.

U akciji ciljanog traganja i hapšenja E. J. R. učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa policijskim službenicima Regionalnog centra „Centar“, Odjeljenjem bezbjednosti Podgorica.

Danska policija je saopštila da je akcija sprovedena u okviru istrage šverca 500 kilograma kokaina iz Holandije u Dansku.

Osumnjičeni se potjernicom potražuje radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih djela posjedovanje oružja, proizvodnja ili skladištenje droge radi prodaje većem broju lica za značajnu sumu novca ili pod drugim otežavajućim okolnostima krivičnog zakonika Danske.

E. J. R. se sumnjiči da je jedan od organizatora kriminalne organizacije u Danskoj, koja je formirana radi krijumčarenja većih količina kokaina, heroina i hašiša iz drugih zemalja koji su prodavani u Danskoj i da je sprovodio dalju prodaju na teritoriji Danske.

Hapšenje E. J. R. u Crnoj Gori je sprovedeno sinhronizovano sa drugim policijskim aktivnostima na teritoriji Danske, Švedske i Holandije – navode iz Uprave policije.

Prema pisanju danskog portala politi, Nacionalna jedinica za specijalni kriminal (NSK) uhapsila je u srijedu deset muškaraca starosti od 24 do 62 godine nakon duge istrage.

Istraga je sprovedena u saradnji sa policijom sjevernog Jutlanda, policijom Funen i policijom Kopenhagena, kao i policijskim organima Crne Gore, Norveške, Holandije, Njemačke i uz podršku EUROPOL-a i Interpola.

Pet osoba uhapšeno je u Danskoj, jedna u Crnoj Gori, jedna u Norveškoj, a tri u Holandiji.

Nakon hapšenja, izvršeni su pretresi u Danskoj, Norveškoj, Holandiji i Crnoj Gori.

Četvrti holandski državljanin je već u pritvoru u Njemačkoj.

NSK tereti desetoricu muškaraca za umiješanost u međunarodno organizovani šverc i trgovinu narkoticima. Tako se trojica holandskih državljana terete da su 2022. godine prokrijumčarili preko 500 kg kokaina i heroina iz Holandije u Dansku, gde je namijenjen za nekoliko kriminalnih mreža širom zemlje, uključujući i nekoliko Danaca koji su uhapšeni tokom operacije.

Danske vlasti zadovoljne saradnjom sa crnogorskom policijom

Vodeći policijski inspektor Mikael Kjeldgord slučaj je okarakterisao kao obiman i ocijenio da je međunarodna policijska saradnja odigrala odlučujuću ulogu.

Konkretno, saradnja sa policijskim organima u Crnoj Gori je bila uzorna i pokazuje da osumnjičeni za organizovani kriminal nijesu van domašaja danske policije, čak i ako pokušavaju da se sakriju u zemljama u kojima nemamo direktnu saradnju i sporazume o ekstradiciji putem EU – kazao je Kjeldgord.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Ko bude drastično prekoračio brzinu ostaće bez vozila

Vozače koji krše ograničenja brzine u Austriji očekuju nove oštre kazne. U slučaju ekstremnog kršenja …