ASK kontroliše izvještaje o imovini Rada Miloševića

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.

Za slobodu sina Petra bivši funkcioner ANB-a Zoran Lazović ponudio je jemstvo od 1,2 miliona eura u novcu i nekretninama.

Vrijedna imovina otvorila je staro pitanje – na koji način su javni funkcioneri sticali imovinu.

“Ako postoje bivši službenici ANB-a koji imaju milion eura da založi za slobodu svoga sina, a imali su platu od 800 eura, a ranije i manju Zakon o porijeklu imovinu treba da funkcioniše”, kazao je na sjednici Vlade premijer Dritan Abazović.

Upitna je međutim i imovina njegovog partijskog kolege, Rada Miloševića, doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carna koji je za devet mjeseci uštedio 65.000 eura.

Iz Agencije za sprječavanje korupcije kažu da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini ovih funkcionera.

Iz MANS-a ocjenjuju da funkcioneri Agenciju i dalje ne propozanju kao prijetnju nezakonitom bogaćenju

“Upravo ti slučajevi visokih funkcionera gdje je Agencija propustila čak i da konstatuje da postoji problem. Mi smo redovno i pored presuda Upravnog suda da se mora postupiti, u tim slučajevima dobijali odgovor Agencije ne da nemaju ingerencije već da jednostavno nijesu zaduženi za to”, kazao je za TVCG Dejan Milovac iz MANS-a.

Milovac ukazuje da Agencija ne koristi mogućnost da prati imovinu povezanih lica, što je često način za njeno skrivanje.

“Iako zakon propisuje da javni funkcioner ne mora da prijaljuje imovinu svoje djece nakon što napuste kuću nikako ne oslobađa obaveze Agenciju da dalje prati ponašanje imovine djece, jer u smislu zakona ta lica i dalje ostaju povaezana lica”, ističe Milovac.

Podsjeća da su mnoge prijave MANS-a Agenciji kasnije završile u tužilaštvu kao slučajevi nezakonitog bogaćenja, zbog čega nadzor i kontrolna uloga ASK-a moraju biti pojačani.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …