Odbor direktora IRF-a: Papiri demantuju Žugića

Tvrdnje aktuelnog guvernera Centralne banke i bivšeg ministra finansija Radoja Žugića da nije imao učešća u Abu Dabi projektu, da nije bilo državne garancije, niti je ona bila potrebna za njegovu realizaciju – nijesu istinite i to potvrđuju brojni zvanični dokumenti Vlade i dopisi.

Ovo je za “Vijesti” zvanično rečeno u Odboru direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u kome su Velizar Kaluđerović, Marko Ivanović i Irena Radović.

Žugić je na konferenciji za novinare prošle sedmice na pitanje u vezi garancije za kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj kazao “nije potreba nikakava garancija jer u Zakonu o IRF-u postoji izričita norma gdje država garantuje za sve ono što preuzme IRF i garanciji nije bilo, niti je trebalo da bude”, kao i da on nije imao učešća u ovom projektu. “Vijesti” su tim povodom od Odbora direktora IRF-a tražile komentar u vezi Žugićevih tvrdnji.

Specijalno državnog tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet u vezi ovog kredita, ali i pored više interesovanja “Vijesti” posljednjih mjeseci nije odgovorilo koje su posljednje aktivnosti koje se sprovode u ovom predmetu i da li ima informaciju gdje se nalazi državna garancija na iznos od 50 miliona koju je država dala za ovaj projekat, a koje nema u državnom trezoru.

Posljednje informacije u vezi s ovim predmetom do kojiih su “Vijesti” došle je da je okončan izviđaj u ovom predmetu i vještačenje u kome je vještak potvrdio postojanje krivičnog djela u finansijskoj šemi projekata. Izviđaj SDT-a pokrenut je u aprilu 2019. godine.

Posjeta i prijem
”Do zaključenja kreditnog aranžmana s Abu Dabi Fondom došlo je nakon zvanične posjete Abu Dabiju delegacije Vlade koju je predvodio tadašnji premijer Milo Đukanović, u periodu od 13.do 15. januara 2013. godine. U dopisu ministra poljoprivede Vlade Crne Gore s potpisom tadašnjeg ministra Petra Ivanovića se navodi “Inicijalni razgovori s Abu Dabi Fondom za razvoj (ADDF) su obavljeni tokom zvanične posjete delegacije Crne Gore Abu Dabiju koju je predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović. U direktnom razgovoru s predstavnicima ADDF-a zaključeno je da se razmotre mogućnosti za odobravanje povoljnih kredita za sektore poljoprivrede i finansija”. Nedugo potom 7. februara 2013. godine delegaciju ADDF primio je u ime Vlade u Ministarstvu finansija Radoje Žugić, tadašnji ministar finansija sa resornim kolegama Petrom Ivanovićem i Ivanom Brajovićem. O uključenosti tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića u finalizaciju ovog kreditnog aranžmana govore brojni zvanični dokumenti Vlade i dopisi, među kojima je i inicijalni Ugovor sa Abu Dabi Fondom od 18.02.2015. sa pečatom i potpisom sudskog tumača, te imenom Žugića ispred Vlade kao zajmoprimca”, istakli su u Odboru direktora IRF-a.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …