ASK krenula u kontrolu imovine Zorana Lazovića

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je “Danu” da su pokrenuli postupak provjere podataka iz izvještaja o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Zorana Lazovića. Kako navode, taj postupak je u toku, te samim tim o rezultatima provjere se ne može govoriti. “Dan” je juče objavio da je porodica Lazović ponudila jemstvo za njihovog člana Petra, koji je uhapšen sredinom jula zbog sumnje da je dio kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina, te da je, između ostalih, dio kriminalne grupe koju je navodno oformio Radoje Zvicer. Lazovićeva porodica je kao jemstvo ponudila tri nekretnine čija je vrijednost 1.139.289 eura i 100.000 u kešu, kojima Višem sudu u Podgorici garantuju da uhapšeni tajni agent neće pobjeći ukoliko mu ukinu pritvor.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije, Zoran Lazović, kao jemstvo za sina založio je kuću sa pomoćnim objektom i zemljište, čija je vrijednost po procjeni od 16. septembra 426.000 eura. Prema poslednjim zvaničnim podacima o imovini i prihodima koje je Zoran Lazović prijavio ASK, on je vlasnik ili suvlasnik četiri kuće. Na njegovo ime su 1/1 kuće od 250, kao i dvije od po 31 metar kvadratni, a posjeduje i 2/3 kuće od 65 kvadrata. Na njegovo ime su i plac od 725, pašnjaci od 1.709, 190, njive od 395, 840 i 2.829 kvadrata, livade od 3.771, 16.132 i 10.888, dvorišta od 485, 500 i 243, šuma od 1.499, 1.516 i 2.295, kao i voćnjak od 7.361 metar kvadratni. Lazović je prijavio i da ima pomoćni objekat od šest kvadrata, koji je i založen za slobodu sina.

Lazović je u godišnjem izvještaju po prestanku funkcije naveo da je sve nekretnine, osim kuće od 250 kvadrata, naslijedio. Naveo je da mu je plata u policiji bila 1.130 eura, a da je mjesečno od poljoprivrede prihodovao 2.500, dok njegova supruga Ljiljana ima penziju od 336 eura.

Lazović posjeduje 11 komada oružja, kao i motorno vozilo marke “tojota”. Na bankovnim računima ima dva štedna uloga od 28.788 i 38.416 eura, a ASK je dao saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Osim Lazovića imovinu za slobodu Petra Lazovića dali su i njegov brat i stric. Ipak, vrijednost imovine koja je založena i količina keša, prema ocjeni ministra bez portfelja Zorana Miljanića, jesu razlog koji bi mogao da bude povod za provjeru porijekla imovine, a za to nam je potreban zakon.

– Zakon o porijeklu imovine je jako važan za ovakve slučajeve i mislim da u saglasnosti sa Evropskom komisijom (EK) što prije treba da dođe pred poslanike u Skupštini i naravno bude usvojen. Ovaj zakon je od krucijalnog značaja za Crnu Goru i svakako da će olakšati kontrolu i omogućiti da se provjeri kako je ko došao do imovine. Visoki policijski funkcioneri svakako podpadaju pod kontrolu ASK koja se bavi imovinskim kartonima svih funkcionera tako da pod lupom svakako treba da bude i imovina bivših visokih funkcionera. Njihov je zadatak da to rade kako je propisano zakonom, a rade li je, to je već pitanje za njih. Oni bi morali u skladu sa svojim ovlašćenjima da ispituju imovinske kartone bez selektivnosti – ocijenio je u izjavi za “Dan” Miljanić.

Provjerite slična mjesta

Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima: “Morate da platite grobara”

Previranja u industriji kriptovaluta potresla su velike berze i dovela do pada vrijednosti digitalne imovine. …