Ahmetović-Ličina: Zabrinjavajuća situacija u Crnoj Gori

Sastanak eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj sa Adisom Ahmetovićem, njemačkim političarem (SPD) i članom njemačkog Bundestaga od 2021. godine.

Na inicijativu zajednice udruženja crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj, 29.09.2002.godine održan je online sastanak sa gospodinom Adisom Ahmetovićem izvjestiocem za Zapadni Balkan, parlamentarne grupe SPD u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga.

Predsjednica eMDe Alijanse Emira M Ličina ukratko je upoznala gdina Ahmetovića sa brojnošću i organizacijom crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj i prenijela njenu zabrinutost ukupnom društveno-političkom situacijom u Crnoj Gori. Ona je upoznala gospodina Ahmetovića sa konkretnim primjerima kršenja slobode govora, takođe ga je podrobno informisala o pokušajima oduzimanja biračkog prava pripadnicima dijaspore koji posjeduju isključivo crnogorsko državljanstvo i prebivalište u Crnoj Gori, što je direktan udar na elementarna ljudska prava, a čemu dijaspora ima namjeru oštro da se suprostavi.

Gospodin Ahmetović je istakao da pomno prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da je ovo što se trenutno dešava u našoj zemlji zabrinjavajuća situacija.

Uprkos svim aktuelnim dešavanjima i očiglednim stranim uticajima za budućnost Crne Gore u EU, čvrsto je uvjeren da sve pro-evropske snage moraju nastaviti da aktivno rade na procesu pristupanja EU.

On je kazao da Crna Gora i SR Njemačka imaju dobre odnose i da su pouzdani partneri. Njegova posebna podrška ide onima koji će sačuvati multietnički i multikulturalni sklad u zemlji i nastaviti evroatlantski put Crne Gore.

Takođe je naveo da mu je drago da je imao priliku da razgovara sa predstavnicima crnogorske dijaspore. Dijalog uvijek stvara mogućnosti za izgradnju mostova saradnje i prijateljstva između zemlje porijekla i Savezne Republike Njemačke. Stoga je pozvao gđu Ličinu da se organizuje sastanak sa širim sastavom eMDe Alijanse, gdje bi se detaljnije razgovaralo o temama koje su od interesa za crnogorsku dijasporu u Njemačkoj, npr. iz oblasti boravka i rada u Njemačkoj.

„Kao multietnička i multikulturna zemlja, Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU“, kazao je gospodin Ahmetović.

Mi kao Zajednica ćemo u narednom periodu poraditi na održavanju ovakvih i sličnih sastanaka, sa predstavnicima svih relevantnih adresa, kako bismo što bolje upoznali naše partnere u Njemačkoj sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …