Srbiji daju energetski resurs na štetu budžeta Crne Gore

Ugovor o kupoprodaji mrko-lignitnog uglja između Elektroprivrede Srbije i Rudnika uglja a.d. Pljevlja je katastrofalan i štetan po interese države Crne Gore jer je cijena uglja od 28,8 eura dva i po puta niža od one kojima EPS plaća mrki ugalj Rudniku Banovići iz Bosne i Hercegovine i gotovo 15 puta niže od one na svjetskom tržištu, saznaje Pobjeda.

Izvori Pobjede bliski Rudniku uglja Banovići tvrde da je prosječna cijena po toni kojim Srbija plaća ugalj 145 konvertabilnih maraka po toni, odnosno 72,5 eura.

– To je prosjek cijena od januara do septembra i očekuje se dalji rast – kaže izvor Pobjede blizak Rudniku uglja Banovići.

PODACI
Ti podaci se poklapaju sa podacima koje je objavila Televizija N1 BiH a koja je u svom istraživanju otkrila da je Srbija od 1. januara do 30. juna ove godine kupila od BiH 109.214 tona mrkog uglja po cijeni od 15.385.005 (konvertabilnih maraka) KM, što je 71,8 eura po toni.

Tu informaciju je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić koji je u izjavi za RTS prošle nedjelje saopštio da zajedno sa cijenom prevoza ugalj iz BiH plaćaju do 100 eura po toni, dok je na svjetskom tržištu cijena i do 400 eura po toni.

Ugovor o prodaji mrkog uglja Rudnika Banovići sa EPS-om je poslovna tajna i nikada nije objavljen, dok je ugovor Rudnika uglja Pljevlja sa EPS-om Pobjeda ekskluzivno objavila.

Prosta matematička kalkulacija pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po državu Crnu Goru, da suštinski predstavlja raubovanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

– Gubitak zbog takvog posla je gotovo 100 miliona eura – kaže izvor Pobjede.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da EPS, navodno nezadovoljan kvalitetom, od juna mjeseca ne plaća ugalj, već šalje reklamacije. ,,Trenutno nam EPS nije plaćao ugalj od juna. Presjek duga na jučerašnji dan je nepunih 430.000 eura, a po ugovoru je rok plaćanja nedjelju dana poslije isporuke, niko ne brine zbog toga. I dalje se priznate razlike u tonažama mnogo razlikuju po zapisnicima, a postoje u nekim intervalima isporučene količine uglja čija je kalorijska vrijednost iznad dogovorene po ugovoru za koju ne plaća – kaže izvor iz RUP-a. Iz te kompanije danima ne odgovaraju na upit Pobjede da li i zašto EPS ne plaća ugalj.

BANKROT
Pobjeda je prošle sedmice objavila i da je zbog ugovora sa EPS-om, ali i zbog niza loših poslovnih odluka RUP pred bankrotom.

U ugovoru, koji je objavila Pobjeda, nijesu u dovoljnoj mjeri ispoštovani interesi države i Rudnika, posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena Elektroprivredi Srbije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Tačka na priču o pet miliona štete

Nekadašnji gradonačelnici Budve, Dragan Krapović i Marko Carević, i bivši načelnik opštinske Službe za naplatu …