Hakeri vladine mejlove drže skoro dva mjeseca u blokadi

Oporavak vladine infrastrukture i servisa odvija se željenom dinamikom, što pokazuje i činjenica da maltene svakog dana pustimo po neki sistem i servis u produkciju, saopšteno je “Danu” iz Ministarstva javne uprave. Iako je dio servera vlade nakon hakerskog napada koji je krenuo u avgustu počeo ponovo da funkcioniše, pojedini servisi su ipak i dalje nedostupni. Tako na primjer zvanične mejl adrese u pojedinim ministarstvima ne rade, pa se upiti šalju na alternativne adrese elektronske pošte.

”MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE JOŠ NIJE UTVRDILO MATERIJALNU ŠTETU OD SAJBER NAPADA

U kabinetu ministra javne uprave Maraša Dukaja, još ne znaju ni koji je obim nastale štete usled hakerskog napada.

Trenutno je svakako fokus na oporavku svih informacionih sistema i servisa, kako bi građani i privreda u što hitnijem roku mogli koristiti elektronske usluge javne uprave, nakon čega bi se pristupilo procjeni štete – navode u ministarstvu.

Vladini stručnjaci u više navrata su tvrdili da su bezbjedni i državni i lični podaci građana, među njima i bankarski. Iako je Agencija za nacionalnu bezbijednost (ANB) 26. avgusta saopštila da iza napada stoje ruske službe, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović to nije potvrdio, a kasnije se ispostavilo da su pretpostavke ANB-a bile neistinite. Pravi napadač je tak naknadno otkriven, a u pitanju je kriminalna grupa “Kuba rensomver”, koju je ministar javne uprave Maraš Dukaj označio kao odgovornu za sajber napade na vladinu infrastrukturu. ta hakerska grupa je, kako je “Dan” ranije pisao, od Crne Gore tražila 3,6 miliona dolara za oslobađanje podataka koje su zarobili na vladinom serveru.

Dan

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …