Đurović vjeruje u dogovor sa Statisom, ali u okviru zakona

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je “Vijestima” da su vrata ministarstva i Vlade uvijek otvorena za razgovor sa zakupcem grad – hotela “Sveti Stefan” i kompanijom “Adriatic properties” (vlasništvo Petrosa Statisa) i operatorom “Aman”, kako bi se našao kompromis, ali isključivo u okvirima zakona i Ustava Crne Gore.

Prvi čovjek crnogorskog turizma poručuje da mu je žao što je hotelski kompleks bio zatvoren ove godine, te da se nada da će biti postignut dogovor da narednog ljeta bude otvoren.

”Meni je prvo žao što smo došli u ovu fazu da bude arbitražnog postupka. Jer kada ste na sudu, to nije dobro ni za jednu stranu. Želio bih da nađemo kompromis i po pitanju Svetog Stefana, jer je Sveti Stefan strateški važan za Crnu Goru i za Budvu”, kazao je Đurović.

Nažalost, kako ističe, imamo zatečeno stanje.

”Takvo, kakvo je. Naprosto, moje viđenje je da se trebalo mnogo više voditi računa prilikom sklapanja ugovora o svim detaljima. Ali, ono što moram da kažem da mi kao Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma moramo voditi računa prvenstveno o tome da se poštuje zakon i Ustav Crne Gore. To je osnova svega i samo u tim okvirima možemo da se krećemo kada pravimo kompromis sa investitorom i sa ‘Amanom’. Nama je cilj i bilo bi jako dobro da kompleks ‘Sveti Stefan’ bude otvoren naredne godine. Jako nam je žao što nije i ove. I da ‘Aman’ ostane jer je to prepoznat brend u svijetu. Ali, kako kažu, za tango je potrebno dvoje. Mi smo uvijek raspoloženi, vrata ministarstva, vrata Vlade su uvijek otvorena za razgovor, ali ponavaljam, ono u čemu se možemo kretati je samo u okvirima zakona i Ustava”, naglasio je Đurović.

”Adritic properties” je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena, odlučio da grad- hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu “Adriatic properties” je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada i njena kompanija “Sveti Stefan hoteli” su uzvratili svojom tužbom.

Grad-hotel je već drugu sezonu zatvoren. Iako se očekivalo da će ovoga ljeta biti postignut dogovor sa “Aman rizortom” da “Sveti Stefan” bude otvoren, to se nije dogodilo.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad- hotel “Sveti Stefan”, Vilu Miločer i tadašnji hotel “Kraljičina plaža”. Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Aneksom ugovora iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima (apartmanima za prodaju) na mjestu starog hotela u stoljetnom parku.

SUD U LONDONU ODBIO ZAHTJEV DRŽAVE ZA OTVARANJE
Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se ove godine otvori grad-hotel “Sveti Stefan” i Vila “Miločer”.

To je Vijestima potvrđeno u kompaniji “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa. Vijesti su imale uvid u odluku.

Kako je rečeno, zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži.

Odbijen je i zahtjev države da se neotvaranje hotela ima smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je da nije tačno da je kompanija “Adriatic properties” u arbitražnom postupku koji se vodi u Londonu “dobila prvu rundu”, i da “neotvaranje hotela nije kršenje ugovora” i da su “plaže hotelske, do okončanja arbitraže”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, …