Afera krađe cigareta: Troje u pritvoru, milionski propusti, policija nije ništa znala

Sedam dana od prvih privođenja i saslušanja u sklopu akcije sprečavanja krijumčarenja zaplijenjenih cigareta u pritvoru su zadržani Dalibor Brnović, direktor firme ,,Brnović trans“, ali i dvojica službenika Uprave prihoda i carina – Elvir Adrović, šef Komisije za uništavanje cigareta UPC i Milutin Pejović, vođa mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja UPC.

Tri imena ne znače kraj istrage koju su sproveli pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog tužilaštva, a na osnovu informacija Agencije za nacionalnu bezbjednost i britanskih obavještajaca. Naprotiv: razotkrivanje kriminalne mreže tek počinje.

Prema informacijama Pobjede, akcija razotkrivanja državnog šverca vođena je u strogoj tajnosti i trajala je duže od mjesec i to bez učešća crnogorske policije! O tome svjedoči i podatak da su u petak veče 1. oktobra nalozi za informativne razgovore dati policiji svega jedan sat prije nego su obavljena saslušanja.

Tridesetak dana ranije agenti SPO su, prema datim instrukcijama, iz dana u dan pratili poteze ljudi iz Uprave prihoda i carina, uključujući i direktora UPC Rada Miloševića i ekipu koju on kontroliše.

Kompletna operacija je kulminirala u četvrtak 29. septembra kada je organizovan transport koji je tajno sniman, da bi sljedećeg dana bile sklopljene kockice velike prevare koja je, najvjerovatnije, krenula iz Uprave prihoda i carina.

MISTERIJA KAMIONA

Po saznanjima našeg lista, Adroviću se na teret stavlja da je sačinio lažan izvještaj o spaljivanju cigareta u peći ,,M construction“, dok je Pejović odgovoran za ,,nestanak“ kamiona napunjenog do vrha cigaretama, vrijednim oko milion eura.

Brnović bi trebalo da prizna – ko mu je naredio da kamion, umjesto u Nikšić, preveze na jednu lokaciju u Podgorici, gdje je skriven.

Iako su mediji objavili da je kamion nađen u naselju Velje brdo, ,,na starom putu“ iz Podgorice ka Danilovgradu, izvori Pobjede iz istrage ukazuju da je kamion imao ,,misterioznu“ putanju.

Prema tim informacijama, kamion ,,Brnović transa“ bio je izvjesno vrijeme lociran u jednom prigradskom naselju u Zeti, jer je prvobitna namjera bila da se, preko Tuzi, kontingent cigareta plasira dalje – na ulično tržište.

Tu informaciju Pobjeda nije mogla da provjeri iz dva nezavisna izvora, ali naš sagovornik ističe da taj detalj, ukoliko se ispostavi da je vjerodostojan, ukazuje da postoji tajna sprega između vrha UPC i jedne kriminalne ekipe, koja nema direktne veze sa mnogo poznatijim ,,škaljarcima“ i ,,kavčanima“.

Nije to jedini problem sa kojim će se suočiti Rade Milošević, ali i njemu bliski ljudi.

Prema informaciji Pobjede, istražitelji su izdvojili komunikaciju sa vajber grupe – unutar koje su službenici UPC, pojedini carinici i jedan čovjek iz vrha izvršne vlasti – koja može da otkrije mnogo detalja o organizaciji kriminalne aktivnosti pod okriljem ,,borbe protiv organizovanog kriminala“. Ta konverzacija bi, tvrde izvori Pobjede, mogla da bude vrlo neugodna za aktere, od kojih su najmanje dvojica državni funkcioneri, a još dvojica državni službenici.

MISTERIOZNE CIGARETE

Ali i to je samo djelić slagalice. Istražitelji su, kako je juče objavio portal CdM, prilikom neposrednog pregleda oduzetih cigareta u kamionu koji je pronađen u blizini Podgorice, između ostalih, pronašli i cigarete marke ,,mak“ i ,,regina“.

– Navedene marke cigareta se nijesu nalazile u pratećoj dokumentaciji koja se odnosi na popis robe koja je trebalo da se vozi na uništenje. Radi se o vrstama koje su, prema podacima iz popisa uništene robe, navodno već uništene tokom ranijih spaljivanja oduzete robe u jednoj fabrici u Nikšiću – piše CdM, uz napomenu da su novinari tog portala imali uvid u dokumentaciju.

Očito je da, zbog pojačane kontrole, dio cigareta ,,skrajnutih“ sa ranijeg paljenja u peći u bivšoj fabrici „Javorka“ – nije bilo moguće, zbog pojačanih kontrola, prenijeti preko granice.

Upravo ova informacija – o ,,vaskrsavanju“ navodno već uništenih cigareta – pod sumnju dovodi sve ranije akcije spaljivanja cigareta od kako je na čelo Uprave prihoda i carina došao Rade Milošević, kao i hapšenje šefa i jednog člana Komisije za uništenje cigareta.

I potvrđuje ranije pisanje Pobjede. U serijalu tekstova početkom avgusta naš list je, između ostalih, objavio informaciju, na osnovu izvora iz Uprave prihoda i carina, da su dva puta organizovane akcije uništavanja cigareta – 21. aprila i 30. juna – uz prisustvo Komisije za uništavanje koju je odredio lično direktor UPC Milošević. Ali i bez kontrole Uprave policije prilikom spaljivanja!

Pobjeda je tada prezicno izračunala da dva kontingenta, prema zvaničnim podacima količine 1.294 i 1.205 paketa, nijesu mogli biti uništeni za nekoliko sati paljenja u peći kompanije „Mi Rai“.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Opozicija očekuje podršku vlasti za rušenje Injac

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada najvjerovatnije će do kraja naredne sedmice podnijeti inicijativu za …