Važno saopštenje Uprave za bezbjednost hrane

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji.
Svjetski dan zaštite životinja , 4. oktobar, prilika je da se podsjetimo na te aktivnosti i pozovemo sve na poštovanje propisa u ovoj oblasti, kao i na odgovoran odnos prema životinjama.
Ovaj dan obilježava se sa ciljem poboljšanja odnosa prema životinjama, a ujedno predstavlja i promociju vezanu za djelovanje pojedinaca civilnog sektora i nadležnih institucija radi unapređenja zaštite dobrobiti životinja, kako napuštenih kućnih ljubimaca, tako i ostalih napuštenih životinja. Takođe, doprinos ovim aktivnostima dao je i Savjet za zaštitu životinja koji je formirala Vlada Crne Gore, sa ciljem unapređenja ove oblasti u saradnji sa nadležnim institucijama i civilnim sektorom.
Podsjećamo da su u dosadašnjem periodu prioriteti bili usmjereni ka stvaranju pretpostavki za rješavanje izazova u dijelu odgovornog vlasništva i populacije napuštenih pasa kroz Program za kontrolu populacije pasa sa akcionim planom.
Ovaj program je zasnovan na postojećem zakonodavnom okviru i standardima OiE-e (Svjetska organizacija za zdravlje životinja), definisanim u Poglavlju 7.7.
Cilj programa je uspostavljanje održivog sistema za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori u cilju poboljšanja zdravlja i dobrobiti vlasničkih pasa, pasa lutalica, kao i zdravlju ljudi i životinja, koji je usvojila Vlada Crne Gore u prvoj polovini 2021. godine.
Program za kontrolu populacije pasa sa Akcionim planom treba da bude implementiran na nivou lokalnih samouprava izradom lokalnih planova u skladu sa svojim specifičnosatima i smjernicama Programa , zaključno sa drugim kvartalom 2023. godine, a na osnovu donešenog Zaključka Vlade iz 2021. godine.
Podrška projektima NVO u oblasti zaštite dobrobiti životinja
Prepoznatljivost značaja doprinosa NVO sektora koji djeluju u oblasti zaštite životinja bila je prisutna u 2022. godini.
Kroz program podrške projektima, NVO sektoru su u 2022. godini opredijeljena sredstva u iznosu od 100.000,00€, od kojih je 41.550,00€ dodijeljeno putem Javnih konkursa. Kao prioritetne teme u okviru unapređenja zaštite dobrobiti životinja kroz Javne konkurse, a u skladu sa sektorskom analizom prepoznato je:
• Unapređenje uslova zaštite dobrobiti životinja u registrovanim skloništima za napuštene kućne ljubimce;
• Sterilizacije/kastracije napuštenih kućnih ljubimaca (pasa/mačaka);
• Izgradnja skloništa za napuštene / izgubljene ostale životinja.
Projekti civilnog sektora koji su podržani nakon sprovedene procedure administrativne kontrole od strane Komisije i bodovanja nezavisnih procjenjivača su u fazi realizacije.

Ostajemo trajno posvećeni daljem unapređenju dobrobiti životinja, pri čemu će poseban fokus mora biti usmjeren ka intenzivnoj saradnji nadležnih institucija, civilnog sektora i Savjeta u narednom periodu, kako bi se adekvatno odgovorilo predstojećim izazovima u ovoj prioritetnoj oblasti.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …