Putevi istrage vode ka Miloševiću, zapadni partneri posumnjali u iskrenost borbe protiv šverca

U okviru velike akcije sprječavanja krijumčarena cigareta, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su juče Dalibora Brnovića, izvršnog direktora firme ,,Brnović trans“ i šefa Komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina Elvira Adrovića. Njih dvojica se sumnjiče da su dio veće grupe, u kojoj su neki državni službenici i kontroverzni biznismeni, koja je u dužem periodu organizovala nelegalnu preprodaju cigareta svojevremeno zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Dva hapšenja su tek početak opsežne međunarodne akcije. Prema informacijama Pobjede, mreža upletenih u ovaj ilegalni posao vrijedan više miliona eura je prilično razgranata. Podaci koje je prikupila Agencija za nacionalnu bezbjednost u saradnji sa partnerima iz Velike Britanije ukazuju da organizovani ilegalni transport zaplijenjenih cigareta traje duže i da su taj prljavi posao upleteni i oni koji bi trebalo da se bore protiv organizovanog kriminala.

To znači da je kriminalna operacija izvođena uz kolaboraciju nekih visokih državnih funkcionera iz Uprave prihoda i carina, više kontroverznih biznismena iz Nikšića i uz asistenciju pojedinih policijaca iz Centra bezbjednosti Nikšić koji su obezbjeđivali dalji ,,reeksport“ cigareta za Bosnu i Hercegovinu.

Osim direktora UPC Rada Miloševića, u noći između petka i subote u svojstvu građanina su izjave dali i svih pet članova Komisije za uništavanje cigareta UPC, među njima i juče uhapšeni Adrović, kao i policajci koji su obezbjeđivali transport od skladišta ,,Zetatransa“ u Podgorici do Nikšića.

Prema informacijama Pobjede, izjavu u svojstvu građanina dao je i Ivan Ivanović, izvršni direktor Instituta za crnu metalurgiju iz Nikšića u čijim je prostorijama, u spalionici firme ,,M contruction“, obavljeno uništavanje cigareta. Do 2015. godine Ivanović je bio zamjenik izvršnog direktora kompanije ,,Neksan“, čiji je vlasnik Miodrag Daka Davidović.

Ta će činjenica biti od izuzetnog značaja u daljem toku istrage.

PREDSTAVA ZA JAVNOST I BOLNO BUĐENJE IZ SNA
Kao i u nekim ranijim slučajevima, pred kamerama su pozirali, osim direktora UPC Miloševića, i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Djelovalo je, makar u izvještajima na crnogorskim televizijama, kao još jedna uspješna marketinška akcija lidera i funkcionera Ure i Civisa koji zauzimaju važne državne funkcije: predstavili su se javnosti kao nepoklebljivi borci protiv šverca cigareta.

Vjerovatno da ni Milošević, kao ni Abazović i Miljanić, nijesu slutili da je čitava akcija njihove ,,borbe protiv organizovanog krijumčarena cigareta“ odavno sumnjiva međunarodnim partnerima i da je, makar ovaj posljednji ,,tranzit“, pod budnim nadzorom inostranih eksperata koji sarađuju sa ANB-om.

Vrlo brzo je to saznao direktor Uprave prihoda i carina: prije nego što će Milošević sastaviti izvještaj „o još jednoj uspješnoj akciji“, stigao mu je u petak 30. septembra oko 22 sata poziv koji se ne odbija – iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Iako je nakon neprospavane noći zbog razgovora u prostorijama tužilaštva Rade Milošević tvrdio da je sve radio zakonito i da nije ni hapšen ni saslušavan, informacije koje su počele da se pojavljuju u medijima pokazale su sve razmjere jedne velike manipulacije.

Ispostavilo se da dokumentacija koju je direktor Uprave prihoda i carina prezentovao specijalnim tužiocima ne odgovara stvarnom stanju. Nedostajao je čitav šleper cigareta, u vrijednosti od oko – milion eura. I da sve bude interesantnije: šleper se izgubio, zajedno sa vozačem, na putu od skladišta ,,Zetatransa“ u Podgorici do Nikšića, iako je trebalo da bude pod policijskom pratnjom kako zakon nalaže i uz nadzor Komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina.

Uz sve to, akcija spaljivanja cigareta koja je obavljena u peći firme ,,M construcion“, prema nalazima međunarodnih eksperata, morala je da traje – ne samo nekoliko sati – već nekoliko dana ako je zaista uništavan kontigent od 1.000 paketa zaplijenjenih cigareta.

Uprkos najavama da je šema manipulacije otkrivena, Milošević i Abazović su ostali naoko mirni i pokušali su da krenu u kontranapad. U prvim reakcijama Abazović je javno zatražio da se ,,nađe taj kamion, ako je zaista nestao“, tvrdeći da će i SDT i ANB morati da ponude odgovore…

Kada se, nakon tridetak sati, kamion našao na lokaciji Velje brdo, Milošević i Abazović su pomislili da je stvar okončana uspješno po njih i da će sav teret ponijeti na svojim plećima ponijeti ,,neodgovorni pojedinci“, zato je premijer u tehničkom mandatu povikao da ruka pravde neće stati i da neće biti ,,ni po babu ni po stričevima“.

I nakon 48 sati Milošević i Abazović nijesu razumjeli da je puštanje direktora Uprave prihoda i carina bila neka vrsta vješto postavljene zamke: ANB i SDT, uz koordinaciju stranih partnera, prethodno su tajno ubacili u kontigent cigareta GPS lokatore, a ,,operacija spaljivanja“ je istovremeno praćena od agenata na terenu.

Opširnije u Pobjedi

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …