Orden viteza za Vanju Ćalović Marković

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, gospodin Kristijan Timonije, uručio je odlikovanje viteza Nacionalnog reda za zasluge gospođi Vanji Ćalović Marković, u utorak 4. oktobra 2022. na prijemu koji je organizovan u francuskoj rezidenciji,navodi se u saopštenju Ambasade Francuske u Podgorici.

Ovim odlikovanjem se odaje priznanje konstantnom angažovanju Ćalović Marković, izvršne direktorice nevladine organizacije MANS, u pogledu transparentnosti i slobode informisanja u Crnoj Gori.

Orden Nacionalnog reda za zasluge se dodijeljuje francuskim i stranim državljanima kao nagrada za istaknute zasluge u vršenju javne, civilne ili vojne službe, ili privatne djelatnosti. Ustanovljen je ukazom generala Šarla de Gola, 1963. godine. Predsjednik Republike Emanuel Makron je njegov Veliki pokrovitelj (Grand maître).

Ambasador je pozdravo izuzetnu karijeru i upornost gospođe Ćalović Marković u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pored svog istraživačkog rada u okviru nevladine organizacije MANS, gospođa Ćalović Marković je svojom stručnošću pružila podršku brojnim međunarodnim organizacijama.

Uručujući orden ambasador Timonije je ukazao na impresivni profesionalni put Vanje Ćalović Marković:

“Stalna posvećenost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala učinila je da budete priznati kako u Crnoj Gori tako i šire. Još 2006. godine priključili ste se radnoj grupi pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore koja je radila na izradi strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nakon toga ste postali član Nacionalne komisije za koordinaciju i nadzor sprovođenja Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Bili ste član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije od 2015. do 2018. Dvije godine kako ste bili šef ekspertske grupe u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou,kazao je Timonije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Tačka na priču o pet miliona štete

Nekadašnji gradonačelnici Budve, Dragan Krapović i Marko Carević, i bivši načelnik opštinske Službe za naplatu …