Evropu pogodila najgora kriza ptičjeg gripa ikad

Evropa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičjeg gripa ikada, sa oko 50 miliona uginule živine, a postojanost virusa tokom ljeta povećala je rizik od široko rasprostranjenih infekcija sljedeće sezone, saopštila je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), prenose Nezavisne.

Širenje visoko patogenog ptičjeg gripa HPAI zabrinjava države i živinarsku industriju zbog potencijalnih uginuća jata, mogućih trgovinskih ograničenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, prenosi Rojters.

Prema zajedničkom pregledu EFSA, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i referentne laboratorije EU, ovog ljeta prijavljen je dosad nezabilježen broj epidemija kod divljih i domaćih ptica, što je izazvalo ogromnu smrtnost među kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na sjevernoj obali Atlantika.

Ptičji grip obično pogađa tokom jesenjih i zimskih mjeseci, a prenosi se fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odjećom i opremom.

-Kako počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi, one su vjerovatno izložene većem riziku od infekcije HPAI nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Evropi-rečeno je u saopštenju EFSA.

Dodaje se da je epidemija ove sezone zahvatila ukupno 37 evropskih zemalja, što je najveći geografski opseg do sada, a virus je po prvi put prešao Atlantik duž migracionih ruta, izazvavši ozbiljnu epidemiju živine u nekoliko kanadskih provincija i američkih država.

Dan

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …