Zaprijetili štrajkom, ako im plate ne budu 1.000 eura

Sindikat prosvjete još nije dobio zvaničan odgovor Ministarstva prosvjete u vezi sa zahtjevom za povećanjem zarada za 45 odsto od 1. januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović “Vijestima” je kazao da su pregovori i dalje u toku i da će Izvršni odbor te organizacije zauzeti stav nakon zvanične ponude Vladinog resora.

”Ako ponuda ne bude zadovoljavajuća, postoje i drugi oblici sindikalne borbe, kao što su protesti i štrajk”, rekao je Božović.

On je ocijenio da je njihov zahtjev za povećanjem zarada za 45 odsto – opravdan, te da imaju pravo da traže i više od toga.

”Naš predlog je ulaganje u budućnost, a ne bacanje novca u bunar. Ne umanjujem značaj ostalih profesija, ali doktor medicine ima duplo veći koeficijent nego profesor u srednjoj ili osnovnoj školi”, poručio je Božović.

On je podsjetio da su zarade posljednji put uvećane za vrijeme mandata Damira Šehovića, i to za devet, pa tri odsto, dok su nakon štrajka 2009. godine takođe dobili linearno povećanje plata – prvo deset, pa osam odsto.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je nedavno da rast plata prosvjetnim radnicima od 45 odsto nije realan u ovom trenutku, ali da garantuje da neće dozvoliti da se zadrži trenutno stanje.

”Ja kao ministar neću dozvoliti, jer znam u kakvim uslovima rade prosvjetni radnici i kako je to težak i odgovoran posao”, ocijenio je Vojinović gostujući u Otvorenom studiju na VOP Tv.

Božović je ranije “Vijestima” kazao da su Ministarstvu prosvjete uputili predloge i da je krajnje vrijeme da uvećane zarade budu predviđene planiranim budžetom.

Rekao je da je, između ostalog, traženo da se pomoćnim radnicima obračunava minuli staž i poveća koeficijent za zarade, obaveza isplate jubilarnih nagrada, kao i regulisanje prevoza, te da je predloženo pravljenje liste putnika.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …