Od visokoprofitabilnih kompanija do milionskih gubitaša

Brojne državne kompanije, a posebno one iz energetskog sektora nalaze se u velikim problemima i ogromnim gubicima. Ova najvažnija crnogorska preduzeća su prethodnih godina ostvarivala višemilionske profite, a njihove sadašnje uprave razloge za loše ovogodišnje rezultate uglavnom ne vide u svojim odlukama i potezima, već ističu da su najveći krivci za loše rezultate globalna energetska kriza i visoke cijene električne energije na međunarodnim tržištima.

Na čelu kompanija u većinskom državnom vlasništvu u posljednjih godinu i po su menadžeri koje su postavile partije većine od 30. avgusta 2020. godine, a Pobjedini sagovornici iz DPS-a i SDP-a ističu da se stanje u državnim preduzećima u zadnje dvije godine značajno pogoršalo, dok je u pojedinim firmama iz energetskog sektora u katastrofalnom stanju. Pored ovogodišnjih gubitaka, upravo su energetske kompanije u prethodnih godinu i po od kada su nove uprave preuzele upravljanje ovim preduzećima postale prepoznate i po ogromnom partijskom zapošljavanju.

Gubici
U četvrtak je na sjednici Vlade zvanično saopšteno da je Elektroprivreda (EPCG) u prvih osam mjeseci ostvarila minus od 60,9 miliona eura, a dobri poznavalac prilika u domaćim energetskim kompanijama i stanja na tržištu električne energije nedavno je našoj redakciji saopštio da u slučaju da do kraja godine ne bude dovoljno kiše, kompanije iz EPCG grupe (EPCG, CEDIS i Rudnik uglja) mogu očekivati ukupni gubitak od čak 200 miliona eura.

Zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Petar Ivanović (DPS) kaže da se stanje u državnim preduzećima prije dvije godine i danas razlikuje kao noć i dan.

Za dvije godine stanje se značajno pogoršalo. EPCG kao grupa je u gubitku blizu 100 miliona. Viškovi struje nastali gašenjem KAP-a prodati su po 200 eura po MW, da bi se potom struja kupovala po 700 eura. Moguće da će kiše donekle smanjiti gubitak – rekao je Ivanović Pobjedi.

On ukazuje da je sa velikom pompom formirana Elektroprivreda solar, koja je od osnivanja u gubitku i zapošljava više ljudi nego svi proizvodni kapaciteti EPCG zajedno.

  • Ugalj je prodat, ali nije naplaćen. Montenegro Works, kao veliki projekat „Evropa sad“, je ugašen jer je stvarao samo gubitak – ističe Ivanović.

Poslanik SDP-a Adnan Striković ocijenio je da je stanje u svim državnim kompanijama loše, do katastrofalno, kao i da investitori skoro dnevno napuštaju državu.

  • Sa To Montenegrom su se ostvarile najpesimističnije prognoze, a zbog važnosti za ekonomiju države mi u SDP-u najviše smo nezadovoljni stanjem u energetskom sistemu i kompanijama koje su njegov dio (Rudnik uglja, EPCG, CEDIS). Posebno imajući u vidu da su to kompanije koje su godinama ostvarivale višemilionsku dobit – kazao je Striković Pobjedi.

Inicijativa
On je prošle sedmice uputio inicijativu za kontrolno saslušanje rukovodilaca EPCG, Rudnika uglja i CEDIS-a zbog, kako je naveo, desetina miliona eura gubitaka. On je tražio kontrolno saslušanje predsjednika borda direktora i izvršnog direktora EPCG, Rudnika i CEDIS-a povodom poslovanja tih kompanija i finansijskih gubitaka u ovoj godini.

Kada pravite polukolonijalne štetne ugovore sa stranim kompanijama kao što je to uradio Rudnik uglja sa Elektroprivredom Srbije, kada zapošljavate po partijskom ključu, a ne po realnim potrebama, onda od profitabilnih i stabilnih, pravite kompanije koje su pred bankrotom – rekao je Striković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …