Detalji akcije: U paketima cigareta postavljeni GPS lokatori, Britanci dali povjerljive podatke o švercu

Nepuna 24 sata nakon što je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević u društvu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića pred novinarskim kamerama ritualno dao nalog da počne još jednu akcija spaljivanja cigareta u fabrici Mi-rai u Nikšiću, Specijalno državno tužilaštvo je u velikoj akciji u noći između petka 30. septembra i subote 1. oktobra privelo i saslušalo desetak osoba, među kojima i Miloševića, tražeći od njih da objasne kako je tokom akcije uništavanja nestao šleper pun cigareta, vrijednosti skoro milion eura.

Direktor UPC morao je tokom saslušavanja koje je trajalo skoro pred zoru 1. oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu morao da prezentira spise predmeta o uništavanju cigareta, ali i da objašnjava kako se zvanične brojke ne poklapaju sa realnim stanjem i kako je bilo moguće da, pred očima službenika UPC i policije, nestane šleper cigareta namijenjenih za spaljivanje.

PROMJENA IGRE
Iako je Miloševića nakon datog iskaza Tužilaštvo puštilo, premda je direktor Uprave prihoda i carina u jučerašnjim izjavama pokušao da se predstavi kao žrtva zavjere nekih neimenovanih lica, akcija koju je vodila ANB i Specijalno tužilaštvo u potpunosti lomi sliku koju su Milošević i njegov partijski šef iz Ure gradili, opisujući sebe kao glavne borce protiv organizovanog krijumčarenja cigareta, težak je udarac.

U samo jednom danu ta je slika potpuno promijenjena i sada je Milošević direktno na udaru Specijalnog državnog tužilaštva, a premijer Abazović direktno osumnjičen za političko mentorstvo nad kriminalom – unutar države!

U danima koji slijede Rade Milošević moraće istražiteljima, ali i crnogorskoj javnosti da javnosti objasni: kako je od ,,heroja“ borbe protiv krijumčarenja cigareta došao u poziciju da istražitelji u njega upiru prst sumnjičeći ga da je – kao državni funkcioner – u stvari glava kriminalne hobotnice koja se bavi švercom cigareta.

Istovremeno, akcija SDT-a je sada i zvanična potvrda serijala tekstova koje je Pobjeda objavila tokom posljednja tri mjeseca u kojima se do tančina objašnjavala prljava igra državnih službenika zaduženih za suzbijanje šverca cigareta, ali i raskrinkavala makretinška akcija koja je trebalo da od Dritana Abazovića i Rada Miloševića napravi heroje borbe protiv organizovanog kriminala.

KAD BRITANCI POMOGNU
U jučerašnjem saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva precizno se navodi da tokom akcije spaljivanja cigareta – nije uništena ona količina koja je javnosti prezentovana?!

-Postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nijesu uputili ka konačnom odredištu – skladištu i fabrici ‘M construction’ u Nikšiću, kao mjestu uništenja”, saopštili su iz SDT-a, uz napomenu da će nadležni tužilac donijeti odluku ,,nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku“.

Za razumijevanje iznenadne akcije Specijalnog tužilaštva i specijalnog tima, od izuzetne važnosti je dio saopštenja u kojem se navodi da se ,,već duže vrijeme, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) i Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB), preduzimaju radnje u izviđaju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje“.

Potenciranje uloge Agencije za nacionalnu bezbjednost ukazuje da je u pitanju međunarodna akcija i da će, ovog puta, i Radu Miloševiću i Dritanu Abazoviću biti mnogo teže da ,,sačuvaju vlastiti lik i djelo“ i da neće moći ignorisati informacije, kako su to beskrupulozno činili kada je Pobjeda ukazivala na potencijalne kriminalne aktivnosti u vrhu institucije kao što je Uprava prihoda i carina koja treba da se bavi suzbijanjem kriminala.

Prema informacijama našeg lista, ključnu ulogu u raskrinkavanju priče o švercu cigareta imali su eksperti iz Velike Britanije, koji su i inicirali akciju dostavljajući povjerljive podatke ANB-u.

Na osnovu više izvora Pobjeda je došla do informacije da se već duže u obavještajnim krugovima sumnja u istinitost podataka o prekidu šverca cigareta i uništavanju zaplijenjene robe.

LOCIRANJE
Pobjeda je jula ove godine pisala da je Uprava prihoda i carina organizovala 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“ paljenje 1.200 paketa zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, ali bez prisustva policije.

Tada smo objavili preciznu procjenu stručnjaka da u nikši'koj fabrici nije bilo moguće, za nekoliko sati, da se spali tolika količina cigareta i pitali UPC za pojašnjenje.

Umjesto odgovora Uprava prihoda i carina je, po nalogu direktora Miloševića, prekinula svaku komunikaciju sa Pobjedom. Ipak, sljedeća akcija uništavanja cigareta obavljena je pred novinarima i policajcima, ali je predstava trajala neka dva sata i tada se jasno uočio nedostatak kapaciteta peći za spaljivanje u preduzeću Mi Rai.

Kada su se Britanci, koji inače imaju veliki interes da se zaustavi šverc cigareta preko Crne Gore, uključili u akciju – nije poznato. Izvjesno je, međutim, da su u redovnoj proceduri, po zahtjevu SDT-a i uz nalog nadležnog suda, odobrene mjere tajnog nadzora za jedan broj ljudi, među kojima je, prema našim saznanjima, i Rade Milošević.

Kako su nam dva izvora iz bezbjednosnih krugova potvrdili, prije nego što je protekle neđelje obavljena ,,spektakularna“ akcija paljenja cigareta, u brojne pakete su postavljeni GPS lokatori. Zato je bilo i moguće da se otkrije pun šleper cigareta koji su, za sada nepoznata lica, otuđila prije spaljivanja. Da li je šleper zaplijenjen ili je praćena njegova isporuka, uhodanim kanalima, za Bosnu i Hercegovinu, nije saopšteno.

No, akcija je, uz koordinaciju ANB-a i stranih partnerskih službi, obavljena besprekorno, pa o svemu nije bila obaviještena ni kriminalistička policija. Prema našim saznanjima, nalozi za privođenja dati su Upravi policije samo sat prije nego su počela privođenja, među njima je prvi na spisku bio Rade Milošević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …