Dan krapa: Plavnicu ,,preplavili” ljubitelji ribe, kolača i narodne muzike

Nepregledna kolona automobila prema Plavnici i veliki broj posjetilaca koji strpljivo čekaju da probaju specijalitete zetske kuhinje, slike su koje već sada nagovještavaju da je manifestacija ,,Dan krapa, zetskih kolača i priganica” uspjela da nadmaši sva prethodna izdanja, a ujedno i obraduje ljubitelje ribe, domaćih proizvoda i narodne muzike.
Značaj tradicije, prepoznala je i Opština Zeta, koja je po prvi put, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusom, u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice i NP ,,Skadarsko jezero”, organizovala događaj i time nastavila promociju najplodnije ravnice u Crnoj Gori.
,,Ove godine, objedili smo dvije manifestacije, Dan krapa i Dan zetskih kolača i priganica. Jako se radujemo što smo ponovo zajedno i što naši stanovnici mogu da probaju tradicionalne specijalitete: zetske kolače, priganice, prženog krapa i riblju čorbu. Ove godine je najveći broj izlagača koji su izložili poljoprivredno-prehrambene proizvode, rukotvorine i cvijeće. Takođe smo djeci posvetili veliku pažnju. Obezbijedili smo dva gumena tobogana, kao i animatore. Kulturno-umjetnički program, trajaće tokom cijele manifestacije,” kazao je rukovodilac Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj iz GO Golubovci, mr Gavro Kaluđerović.
Za muzički dio programa, bili su zaduženi Folkorni ansambl ,,Crna Gora”, ,,Atlas Bend” i solistkinja Branka Zečević.
Domaćica iz Balabana, Anka Pešutić, svake godine zadužena je za prženje ribe, za čiji se proces pravljenja, nakon što je probaju, mnogi interesuju.
,,Očisti se, posoli, a onda nakon toga u brašnu uvalja. Prži se u vrelom ulju, sve dok ne pocrveni i dobije zlatnu boju. Za one koji vole, prelijemo je prelivom. Kamo sreće da je više ovakvih manifestacija. Ne samo u Zeti, već i u cijeloj Crnoj Gori. Treba da vidi svijet kako je bogata Zeta,” poručila je Pešutić.
Sa njoj je bio saglasan i Slobodan Terzić iz sela Srpska, koji ne krije ljubav prema Zeti i njenim stanovnicima.
,,Ovo je veličantveni skup koji ne treba samo da cijene Zećani, već i Crna Gora. Bilo bi bolje kada bi se organizovao više puta tokom godine. Sa puno poštovanja cijenim tradiciju i ovako treba da se nastavi.”
Podsjećamo, događaj su svojim rukotvorinama i umjetničkim zanatima uveličala 23 izlagača, kao i 30 kuvara, koji su neumorno spremali đakonije i usluživali posjetioce.

Izvor i foto: Mediabiro

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …