Alternativa: Inspektor fakultet „završio“ u Petrinji tokom rata 1994.

Brojne lažne potvrde o završenom visokom školovanju otkrivene su u Upravi policije, saopšteno je iz Alternative Crne Gore. Najinteresantnija je ona koju je predao penzionisani policijski inspektor (penzionisan nekoliko dana nakon što je objavljen dokument) Dragan Stevanović koji je fakultet završio u Petrinji 1994. godine, u jeku ratnih razaranja.

Diplomu nije imao u kartoteci. Imao je samo ovo uvjerenje sa kojim je napredovao do najvećeg policijskog zvanja. A opšte je poznato da svako uvjerenje vrijedi najviše pola godine. Nije nam jasno ni to kako je pedagog mogao da obavlja funkciju načelnika Odsjeka za sprovođenje prinudne naplate – saopšteno je iz ove NVO.

Alternativa Crna Gora je već pripremila tužbe protiv 300 osoba sa dokazima zbog falsifikovanja diploma. Ova organizacija je već predala Osnovnom državnom tužilaštvu dokaze protiv 54 osobe, medicinskog osbolja iz Pljevalja.

Zarija Pavićević iz pokreta „Alternativa“, koji u saradnji sa Ministarstvom prosvjete intenzivno radi na otkrivanju lažnih diploma u javnom sektoru, za Pobjedu je ranije kazao da u Crnoj Gori ima oko 35.000 falsifikovanih diploma.

U našem javnom sektoru se nalazi, prema našim nezvaničnim informacijama, oko 40 odsto lažnih diploma, što je svakako na zabrinjavajućem nivou. Većina tih diploma nam dolazi sa iste adrese, u pitanju su Sokolac, Novi Sad, Beograd, Kosovska Mitrovica, Tutin… Brojne su lažne diplome sa univerziteta „Nikola Tesla“, „Union“, „Hipokrat“, „Dositej Obradovic“, „Brčko“.

On ističe da je nevjerovatno na šta su sve naišli tokom istraživanja lažnih diploma, te ističe da ih ima u svim sektorima.

Želio bih da naglasim da je stanje vezano za sumnjive diplome posebno alarmantno u zdravstvu. Takođe i prosvjeta i policija su pune lažnih kadrova. Posjedujemo diplome državnih službenika koji su, recimo, u roku od jedne godine uspjeli da završe četiri. U našem vlasništvu je takođe i nekoliko diploma koje su potpisane od strane vlasnika škola koji prethodno nijesu čak ni registrovani u CRPS. Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene „diplome“. Imamo gospodina koji je diplomu inženjera građevinarstva stekao za manje od tri godine. Imamo osobe koje su za tri mjeseca završile četiri godine srednje škole, farmacije. Imamo još jednog gospodina koji je postao diplomirani informatičar za godinu. Možete li samo da zamislite medicinsko osoblje koje čak ni srednju školu nema? Imamo i slučaj gdje je nostrifikovana diploma šest mjeseci prije nego je osoba i „diplomirala“. Imamo desetine osoba koje su obavljale funkcije direktora u javnim preduzećima, a prijavljivali su sa diplomama koje su donosili godinu kasnije. Svaki će se slučaj ispitati i biće procesuiran – naveo je Pavićević.

Pavićević kaže da su prijave anonimne i građani slobodno učestvuju i pomažu u otkrivanju lažnih diploma.

Provjerite slična mjesta

Gjeloshaj sa Fragojanisom: Vlada Crne Gore biće iskren partner i prijatelj grčkim investitorima

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Gjeloshaj, sastao se danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova …