Važno obraćanje kineskog ambasadora u Crnoj Gori

Autor:
Fan Kun, ambasador Kine u Crnoj Gori

Narodna Republika Kina proslavila je 1. oktobra svoj 73. rođendan. Tokom protekle 73 godine, pod snažnim rukovodstvom Komunističke partije Kine, kineska nacija postigla je brojna dostignuća od ustajanja na noge, preko sticanja bogatstva, pa sve do jačanja, a odnos između Kine i Crne Gore takođe je doživio ogroman skok od uspostavljanja diplomatskih odnosa do sveobuhvatnog razvoja.

Razvoj Kine rađa ogromne mogućnosti

U protekle 73 godine kineski BDP je porastao 1.496 puta, a BDP po glavi stanovnika porastao je za 608,8 puta, što predstavlja pravo čudo brzog ekonomskog rasta kakvo se rijetko viđa u svijetu. Kineski ekonomski agregat nalazi se na drugom mjestu u svijetu, a njen godišnji doprinos svjetskom ekonomskom rastu već dugi niz godina iznosi čak 30 odsto. Kina je postala pokretačka snaga globalnog ekonomskog razvoja. Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i više od 400 miliona ljudi sa srednjim prihodima. Prednost tržišta velikog obima donosi ogromne mogućnosti brojnim zemljama širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

Posljednjih godina, pandemija je odložila i unazadila sve, međunarodna situacija je turbulentna, a svjetski ekonomski oporavak se suočava sa ogromnom nestabilnošću i neizvjesnošću. Globalna bezbjednosna inicijativa i Globalna razvojna inicijativa, koje je predložio predsjednik Si Đinping, pružile su svijetu kineska rješenja. Kina je spremna da svoja razvojna dostignuća podijeli sa drugim zemljama svijeta, uključujući i Crnu Goru. Do sada je potpisala više od 200 dokumenata o saradnji na zajedničkoj implementaciji inicijative ,,Pojas i put“ sa 149 zemalja i 32 međunarodne organizacije, a nakon pojave pandemije uputila protivepidemijsku pomoć za preko 150 zemalja i 15 međunarodnih organizacija. Međunarodna zajednica je sve svjesnija da je razvoj Kine prilika za svijet, a ne prijetnja ili izazov.

Plodni rezultati prijateljske saradnje Kine i Crne Gore

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 16 godina, Kina i Crna Gora su uvijek razvijale prijateljske i partnerske odnose na osnovu međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nemiješanja u unutrašnje stvari, te na principima ravnopravnosti i obostrane koristi. Političko uzajamno povjerenje između dvije strane je kontinuirano konsolidovano, tradicionalno prijateljstvo se kontinuirano produbljuje, a praktična saradnja i humanistička i kulturna razmjena nastavljaju još više da se razvijaju.

Vođene inicijativom ,,Pojas i put“ i mehanizmom saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, dvije zemlje su postigle izuzetne rezultate u saradnji u ključnim oblastima kao što su infrastruktura i energetika. Prioritetna dionica autoputa Bar – Boljare uspješno je puštena u saobraćaj u julu ove godine. Kina je iskreno pomogla građanima Crne Gore da ostvare svoje snove o auto-putu. Ovo nije samo put razvoja između sjevera i juga Crne Gore, već i put prosperiteta Crne Gore u povezivanju sa Evropom i svijetom, ali i put prijateljstva za produbljivanje prijateljske saradnje sa Kinom. Od pojave pandemije, Kina i Crna Gora su se udružile u borbi i pomagale jedna drugoj. Kineske vakcine i antiepidemijski materijali igrali su aktivnu ulogu u pomoći Crnoj Gori u borbi protiv pandemije, a kinesko iskustvo u dijagnozi i liječenju takođe je poslužilo kao primjer za crnogorsko medicinsko osoblje.

Iako je Crna Gora mala zemlja, sa malim brojem stanovnika, ona ima svoje jedinstvene razvojne prednosti. Postoji veliki potencijal za saradnju između naše dvije zemlje. Prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore, obim uvoza i izvoza između Kine i Crne Gore u prvoj polovini ove godine iznosio je 160 miliona eura, što je povećanje od 40,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kina već dugo ima status glavnog trgovinskog partnera Crne Gore. Dvije zemlje su prije pandemije osnovale privredna i naučno-tehnološka zajednička tijela, potpisale sporazume o kulturnoj i obrazovnoj saradnji i imale institucionalne garancije za saradnju i razmjenu. Pandemija će svakako da prođe, a saradnja Kine i Crne Gore ima svijetlu budućnost.

Očekivanja za budući razvoj prijateljskih odnosa Kine i Crne Gore

U Crnoj Gori postoji izreka „Prijateljstvo je najveće bogatstvo“. Prijateljstvo između naroda Kine i Crne Gore snažno je poput planine Lovćen i duboko poput Jadranskog mora. Kina dijeli zadovoljstvo što put Crne Gore ka pridruživanju Evropskoj uniji teče glatko. Pristupanje Crne Gore EU i razvoj kinesko-crnogorskih odnosa promovišu jedno drugo i idu ruku pod ruku. Proširenje saradnje sa Kinom može donijeti još više mogućnosti za razvoj Crne Gore, pomoći u postizanju nacionalnog prosperiteta i stabilnosti i pomoći Crnoj Gori da se što prije pridruži Evropskoj uniji. Dvadeseti Nacionalni kongres Komunističke partije Kine biće održan 16. oktobra, na kojem će se planirati ciljevi, zadaci i glavne politike razvoja Kine u narednih pet godina ili duže, što će sigurno dati još više zamaha saradnji Kine i Crne Gore. Dvije zemlje treba da nastave da konsoliduju političko međusobno povjerenje, da dalje unapređuju saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma i nauke i tehnologije, da stalno istražuju nove oblasti bilateralne praktične saradnje i unaprijede razmjenu u različitim oblastima kao što su kultura, obrazovanje, nauka, tehnologija i sport.

Nedavno sam stigao u Crnu Goru i otpočeo svoj mandat. Iako sam prvi put došao u ovu prelijepu i prijateljsku zemlju, nekadašnji kultni jugoslovenski film „Most“ i muzička tema iz njega „Bella ciao“ nadaleko je poznata u Kini, zbog čega sam osjetio još veću bliskost po dolasku u Crnu Goru. Dolazim sa iskrenom željom za daljim promovisanjem obostrano korisne saradnje dvije zemlje i sa misijom produbljivanja prijateljstva između Kine i Crne Gore i ovom prilikom želim da uputim svoje najtoplije pozdrave prijateljskom narodu Crne Gore! Tokom svog mandata, voljan sam da ojačam komunikaciju sa svim sferama života u Crnoj Gori, naslijedim i nastavim tradicionalno prijateljstvo naroda Kine i Crne Gore, te da zajednički stvaramo bolju budućnost za odnose Kine i Crne Gore.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

“Ničija kuća” u rukama policije

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) juče su započeli pretres objekta poznatog pod nazivom “Ničija kuća” …