Razorni uragan opustošio Floridu, uništio ceste i željezničke pruge

Nakon prolaska razornog uragana, Florida te Sjeverna i Južna Karolina pokušavaju se oporaviti od jedne od najjačih oluja koja je dosad pogodila američko kopno i iza sebe ostavila desetke milijardi dolara štete. O broju poginulih teško je govoriti, podaci su nepotpuni, sumnja se da ih je više od 30.

Gotovo 3 miliona objekata i dalje je bez struje.

‘Pokušavam procijeniti nastalu štetu, dobiti informacije o tome što učiniti, kako sve popraviti. Cijela je kuća u rasulu, krov je pao na pod dnevne sobe, sve je na podu, vjetar je porušio stvari’, rekao je Jason Evans, stanovnik Floride.

Najviše su oštećene kuće starije više od polja stoljeća, riječ je o objektima koji nisu čvrsto građeni, udarci vjetra bili su prejaki, krovovi i noseći drveni zidovi jednostavno nisu mogli izdržati takvu razornu snagu.

‘Nemam ništa pametno reći, jednostavno sve je u Božjim rukama. Možemo se samo pomoliti da sutra bude ljepše vrijeme, rekao je Joh Chihil, stanovnik Floride.

I doista sunce je danas obasjalo Floridu, barem neke dijelove, za razliku od Južne Karoline gdje je uragan nastavio ostavljati svoj razorni trag. I ondje brojni poginuli, lokalne vlasti tvrde da je čak 10 tisuća osoba nestalo, mnoge od njih vjerojatno su u skloništima, ali su nedostupne, nema signala, jer su bez struje. I ovdje prometni kaos, bujice su preplavile sve ceste.

‘Ovo je zaista poseban događaj, iako smo se naviknuli na udare oluja tokom sezone, ali ovo je mnogo, mnogo agresivnije, i ostavlja dubok trag, rekao je stanovnik Južne Karoline.

U obje Karoline proglašeno je, baš kao i u Floridi, izvanredno stanje. Pozivaju se savezne vlasti da im odmah krenu u pomoć.

‘Savezna vlada radi na pomoći, pogotovo u akcijama spašavanja nestalih, u oporavku infrastrukture, i obnovi porušeih objekata. Oporavak će dugo trajati, ali mi ćemo još jednom pokazati jedinstvo koje krasi Ameriku, rekao je Joe Biden‘, predsjednik SAD-a.

U međuvremenu, pred osiguravajućim kućama teški dani. Prema prvim procjenama, već za nekoliko dana, čim se predaju odštetni zahtjevi, trebali bi početi isplaćivati premije. A iznosi su astronomski – očekuje se isplata između 30 i 50 milijardi dolara.

Radio Sarajevo

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …