Predstavljen plan protiv energetske krize: Na udaru konačno i bogati

Odluka, koju je objavila Češka Republika u ulozi predsjedavajuće Evropske unije, ima za cilj ublažiti troškove energije koji su naglo porasli zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Evropska domaćinstva i kompanije već posrću pod velikim računima za energiju, što potiče rekordnu inflaciju koja je u eurozoni dosegla 10 posto.

Dogovor ministara EU uslijedio je dan nakon što je Njemačka, koja je dugo ovisila o ruskom plinu, najavila paket pomoći vrijedan 200 milijardi eura kako bi zaštitila svoje potrošače.

Druge zemlje EU primijenile su nacionalne mjere manjeg opsega s istim ciljem, ali nekoliko njih je zahtijevalo dogovor na nivou EU, djelimično kako bi se suzbilo takmičenje u kupovini energije između članica EU.

Druga odluka oko koje su postigli dogovor je rezanje viška profita kompanijama koje proizvode električnu energiju. Iz EU vjeruju da bi mogli prikupiti oko 140 milijardi eura na taj način, a sredstva bi se usmjerila u pomoć za suzbijanje energetske krize.

Što se tiče smanjenja potrošnje električne energije, iz EU se nadaju da će moći smanjiti potrošnju za pet posto.

I dalje nije postignut konsenzus oko uvođenja fiksne otkupne cijene ruskog plina, najviše negodovanja stiglo je iz Njemačke gdje vjeruju da bi uvođenje mjera tog tipa dodatno pogoršalo energetsku krizu u Evropi.

Klix

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …