Kadirov pozvao Putina da upotrijebi nuklearno oružje nakon poraza Rusa u Limanu

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebala razmotriti korištenje taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nakon novog velikog poraza na bojnom polju.

U poruci na Telegramu, govoreći o gubitku ruskog uporišta Limana u istočnoj Ukrajini, Kadirov je napisao da po njegovom ličnom mišljenju, treba poduzeti “drastičnije mjere”.

“Sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim područjima i upotrebe taktičkog nuklearnog oružja”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Njegova objava dolazi dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije – uključujući Donjeck, u kojem se nalazi Liman koji su danas Ukrajinci vratili pod svoju kontrolu.

Putin je rekao da će Moskva braniti regije koje je zauzela “svom svojom snagom i svim sredstvima koja ima”.

Zna se da Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu, uključujući i taktičko nuklearno oružje male snage, napravljeno tako da se koristi protiv suparničke vojske.

Ruska vojska saopćila je da je napustila Liman zbog opasnosti od okruženja i “povukla se na druge linije”.

U saopštenju se navodi da je proteklog dana tokom udara na položaje 66. i 93. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga ubijeno više od 200 vojnika, te uništeno pet tenkova i devet borbenih vozila pješadije.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …