Hotelijeri kukaju: Drastična poskupljenja nemoguće ispratiti kroz cijenu smještaja

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta u glavnoj sezoni ne znači dobre poslovne rezultate, uz upitnu potrošnju turista i rastuću inflaciju – kazao je Pobjedi predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je drastično poskupljenje svih inputa gotovo nemoguće ispratiti kroz cijenu smještaja.

Satelitski računi

– Ako posmatramo popunjenost smještajnih kapaciteta u kolektivnom smještaju, ove godine smo imali dobru predsezonu, glavna sezona je bila zadovoljavajuća, a nadamo se dobroj postsezoni. Nedostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju potražnje, špto zahtijeva implementaciju satelitskih računa u turizmu – tvrdi Jovović, dodajući da je evidentiran veliki dug Fonda za zdravstvo, koji se uglavnom odnosi na refundacije bpolovanja, što dodatno urušava likvidnost turističke privrede.

– Imajući u vidu da je turizam strateška privredna grana, od koje zavisi više povezanih privrednih aktivnosti, ali i ostvarenje budžeta, potrebno ga je sistemski podržati – poručuje Jovović.

Privatni smještaj

– S obzirom na teritorijalnu ograničenost Crne Gore potrebno je da se postojeći hoteli niže kategorije vremenom prevedu u više kategorije. Individualni smještaj treba posmatrati kao dobar potencijal koji treba registrovati, standardizovati i objedinjeno ponuditi tržištu i na taj način doprinijeti suzbijanju sive ekonomije – objašnjava Jovović i ističe da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već ima šta da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

– Za unapređenje zimske sezone potrebno je definisanje platforme za održivi razvoj planinskih centara zasnovane na tri osnovna stuba: održivi razvoj i planiranje, investicije; podsticaji i javno-privatno partnerstvo, kao i marketing i brending planinskih centara. Razvojem ski-centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mjesta i privlače turisti, već se razvijaju i ostale grane privrede – smatra Jovović dodajući da je potrebno povezati Primorje i zaleđe čime će se produžiti sezonu i sjever dobio dodatan razvojni impuls.

– U tom smislu, potrebne su i velike investicije države i privatnog kapitala na planu poboljšanja infrastrukture i saobraćajne dostupnosti – tvrdi Jovović

Nedostatak kvalitetnog kadra

Iako se turistička privreda permanentno zalaže da prioritet u zapošljavanju imaju domaći radnici, sadašnja ponuda stručnog kadra nije zadovoljavajuća i predstavlja jednu od biznis barijera.

Nailazimo i na problem komplikovane i duge procedure prijave stranaca za sezonski rad, a kako su analize tržišta pokazale, pojednostavljenje postupka predstavlja značajan podsticaj privredi i građanima da ažurno završe svoje obaveze prema državi – poručio je Jovović.

Saradnja sa poljoprivrednicima

Kako je istakao Jovović komplementarnost poljoprivrede sa turizmom ima sve veći značaj.

Postoji potreba sagledavanja učešća poljoprivrede u turističkoj ponudi, kreiranje zajedničkih projekata za proizvodnju domaće hrane, kao i realizacija konkretnih aktivnosti na povezivanju ponude i tražnje, kao što su obezbjeđivanje kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta ponude. S tim u skladu potrebno je intenzivirati nastavak projekta ,,Domaći ukusi“, koji je, u prethodnom periodu, implementirala Privredna komora u partnerstvu sa resornim ministarstvima i NTO – naglašava Jovović.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …