Crnogorski diplomata šefovao mrežom ruskih špijuna

Bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen je da je godinama radio za rusku obavještajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala povjerljive podatke Moskvi, saznaju “Vijesti”.

Sekulović, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana te zemlje su zbog toga pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), u akciji kojom koordinira Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB). On je juče ujutru priveden, dok su pretresi navodnih članova njegove grupe trajali i u toku dana, reklo je više izvora Vijesti.

Te aktivnosti, kako navode nezvanični izvori, dio su šire akcije koju ANB sprovodi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je da je akcija zbog sumnje u špijunažu u toku, navodeći da uhapšenih nema.

”Na zahtjev SDT-a, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode,” navodi se u izjavi specijalnog tužioca dostavljenoj medijima.

Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je potvrdilo da je šest službenika Ambasade Rusije proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori, jer su prekršili diplomatska pravila između dvije države, propisana Bečkom konvencijom.

Za krivična djela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije.

Prema informacijama “Vijesti”, grupa koja je radila za rusku obavještajnu službu navodno sadrži 20-ak članova, kojima je Sekulović bio nadređen.

ANB se juče nije oglasila, niti je SDT komentarisalo da li se privođenje može dovesti u vezu sa nedavnim hakerskim napadima na državu, za koja su zvaničnici sugerisali da po svim elementima ukazuju na Moskvu.

Zvaničnici su ranije potvrdili da su eksperti iz Amerike i Francuske pomogli otkrivanju napada i, kako je objašnjeno, budućoj njihovoj prevenciji.

Jučerašnja akcija odvija se u situaciji kada je Evropa suočena sa ratom u Ukrajini, a Evropska komisija je prije dva dana uvela dodatne sankcije Rusiji. I Vlada Crne Gore ranije je podržala stav EK u politici sankcija.

Kada je u pitanju službenik MIP-a Radomir Sekulović on je u to ministarstvo došao tokom mandata bivšeg šefa diplomatije Milana Roćena, a od 2019. penzionisan.

Sekulović je bio novinar Tanjuga u Londonu i tada je javno propagirao stavove Srpske radikalne stranke i njenog lidera Vojislava Šešelja.

Dolazi u Crnu Goru sredinom devedesetih i počinje da radi u vladinom Sekretarijatu za informacije kao pomoćnik sekretara. U vrijeme raskola u Demokratskoj partiji socijalista je postao žestok oponent i kritičar Momira Bulatovića i naklonjen struji koju je unutar DPS-a predvodio Milo Đukanović.

Bio je portparol MIP-a kada je ministar spoljnih poslova bio Dragiša Burzan, tada kadar SDP-a. Burzan ga je tada smijenio zbog javno iznijete izjave kojom je izrazio neslaganje sa šefom oko toga da Crna Gora treba da potpiše bilateralni sporazum sa SAD o neizručivanju američkih vojnika međunarodnom krivičnom sudu.

Pojedini crnogorski zvaničnici, među kojima je predsjednik Vlade Dritan Abazović, pozdravili su juče akciju ANB-a i SDT-a.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …