Žugić za godinu zaradio preko 77.000 eura

Guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću isplaćeno je 10.540,64 eura na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa, pokazuju podaci dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Njemu je novac isplaćen u julu ove godine i to kroz tri isplate u iznosima od 6.587,84, 3.733,12 i 219,60 eura. Žugić je ovaj prihod prijavio u skladu sa obavezom propisanom Zakonom o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da je svaki javni funkcioner dužan da prijavi svaku promjenu u imovini u iznosu većem od 5.000 eura.

Radoje Žugić obavlja funkciju guvernera Centralne banke od 2016. godine, a prije tog imenovanja u Skupštini u kojoj je većinu imao DPS i njihovi koalicioni partneri, nakratko je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

U Đukanovićevoj vladi je bio ministar finansija, a u izvršnu vlast je došao iz Centralne banke Crne Gore. Prije toga je od 2004. do 2010. godine bio direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a i tu je došao sa mjesta zamjenika generalnog direktora Centralne banke Crne Gore za poslove platnog prometa. Žugić je bio i direktor Zavoda za obračun i plaćanja, filijala Podgorica, kao i sekretar Direkcije javnih prihoda Crne Gore i finansijski direktor Auto-moto saveza.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o imovini i prihodima, Žugić je u 2021. godini na osnovu plate, koja je mjesečno u prosjeku bila oko 4.700 eura i drugih prihoda u Centralnoj banci i od povraćaja poreza za raniji period ostvario ukupan prihod od 77.199 eura, od čega oko 65.000 iz CBCG. Osim plate od oko 4.700 eura, Žugić je imao nadoknade od 200 do 400 eura u zavisnosti od mjeseca, ali i fiksnih 700 eura od rada u Savjetu za finansijsku stabilnost.

Guverner CBCG, kojeg je predsjednik države Milo Đukanović ponovo predložio za novi mandat iako pojedini ekonomisti i predstavnici partija smatraju da njim treba da se bavi tužilaštvo, a ne Skupština koja bi mogla da mu da mu povjeri ovu funkciju, nije dao dozvolu da mu Agencija za sprečavanje korupcije kontroliše stanje u bankama i drugim finansijskim institucijama.

Dan

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …