ŽUGIĆ: Postoji zakonski osnov da dobijem treći mandat na čelu CBCG

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, kojem je istekao mandat na ovoj funkciji, predstavio je rezultate koje je banka u proteklom šestogodisnjem mandatu ostvarila. 

– CBCG je nezavisna institucija koja je bilježila značajne pozitivne rezultate jer smo prolazili kroz brojne izazove. Kroz sve njih smo prošli jer smo adekvatno reagovali donoseći pakete mjera. Dodali smo likvidnost kako ekonomije, tako i građanima. Sve je to proizvelo smanjivanje recesije ali i unapređenje bankarskog sistema – rekao je Žugić.

 Imamo rast aktive na novu od 1,67, rast depozita 845 miliona eura. To je znak visokog povjerenja u bankarski sistem. Najvažniji je rast kreditne aktivnosti. U prvih osam mjeseci imali smi 923 miliona kreditne podrške ekonomiji i stanovništvu. Bankarski sistem je dosegao visinu – naveo je Žugić.

Guverner je poručio da jačaju komunikaciju prema bankama, te da su neselektivni prema njima.

– Snažno smo unaprijedili superviziju. Prevenciju pranja novca unaprijedili i promijenili pristup i dobili odlične ocjene od Međunarnog monetarnog fonda (MMF). Došli smo da stanja da imamo jednu od snažniji institucija u Crnoj Gori – naveo je Žugić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li može ponovo obavljati funkciju guvernera jer po zakonu može dobiti dva mandata, on je naveo da postoji zakonski osnov da ponovo obavlja ovu funkciju, ali da je sve na političarima i medijma.

Na pitanje da li se osjeća odgovornim u slučaju Abu Dabi fonda, guverner je poručio da je u pitanju manipulacija ranijeg Ministarstva poljoprivrede.

– Radoje Žugić nema učešća oko manipulacijama sa Abu Dabi fondom – poručio je guverner.

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …