Crna Gora primjer drugima u smanjenju rizika od katastrofa

Crna Gora lider je u regionu na planu usvajanja i sprovođenja strateškog okvira, prikupljanja informacija i implementacije projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa šefom Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR), Oktavianom Bivolom.

Sastanak je bio prilika da ministar Adžić podsjeti na aktivnosti koje je MUP-ov direktorat za zaštitu i spašavanje u prethodnom periodu sprovodio u cilju unapređenja kapaciteta i sticanja novih znanja u ovoj oblasti, imajući u vidu različite rizike od katastrofa, poput požara, poplava i zemljotresa. On je pohvalio napore međunarodnih partnera, a naročito UN-a u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori kako bi se sistem razvijao i strateški i tehnički ojačao da pruži adekvatan odgovor na rizike u različitim situacijama. Ministar je poručio da fokus dalje saradnje treba kontinuirano usmjeravati na oblast preventive i razmjene znanja i iskustava, te da je pomoć i podrška UN od naročitog značaja za Crnu Goru i njenu sigurnost.

Šef UNDRR-a, Oktavian Bivol pohvalio je izuzetne rezultate Crne Gore na planu usvajanja strateškog okvira, izrade baze podataka te saradnje u okviru različitih inicijativa u okviru UN-a, Mehanizma za civilnu zaštitu EU i Sendai okvira. Na sastanku je naročito pohvaljena proaktivnost i ažurnost Crne Gore koja je među 14 zemalja evropskog regiona prva podnijela izvještaj o sprovođenju Nacionalnog plana u ovoj oblasti. Crna Gora stoga, kako je poručeno na sastanku, služi kao pozitivan primjer i kao takva može prenijeti iskustva i znanja drugim zemljama u regionu.

Sastanak je bio prilika i da se razgovara o novim inicijativama koje se odnose na izgradnju kapaciteta za odgovore na rizike na lokalnom nivou, izradu novog strateškog dokumenta te unapređenje baze podataka i umrežavanje sa zemljama regiona i Evrope u cilju razmjene znanja i iskustava.

Sastanak kojem su pored ministra i šefa UNDRRA-a prisustvovali i direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i zamjenik šefa UNDRR-a Sebastien Pencini bio je prilika da se razmjene mišljenja uoči početka Drugog konsolidacionog sastanka o odgovoru na rizike od katastrofa koji se održava u Budvi. Konsolidacioni sastanak okupiće eksperte u ovoj oblasti a od naročitog je značaja za odgovore na pitanja iz pregovaračkog Poglavlja 51.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …