Vladajuća većina: Žugić kandidat za istrage SDT-a, a ne za guvernera

Uloga koju je imao prilikom dodjele 44 miliona eura državnog novca Prvoj banci u vlasništvu familije aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, nestanak državne garancije od 50 miliona dolara za kredit iz Abu Dabi fonda, zatvaranje kredita depozitima u Atlas banci, mobing nad bivšom viceguvernerkom Irenom Radović, lažni doktorat, nepotizam, samo su neki od razloga zbog čega poslanici DF-a i SNP-a neće glasati da Radoje Žugić dobije novi mandat guvernera Centralne banke (CBCG).

Predsjednik države Milo Đukanović je parlamentu uputio u ponedjeljak predlog da Žugića ponovo izaberu za guvernera. Zakonom o CBCG je definisano da guvernera imenuje Skupština na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta.

”Vijesti” su juče pitale parlamentarne partije od 30. avgusta 2020. kako komentarišu predlog Đukanovića, da li će za njega glasati i da li će obezbijediti prisustvo svih poslanika u trenutku glasanja jer se guverner bira prostom većinom u okviru tačke izbor i imenovanja, pa potencijalno avgustovska parlamentarna većina može biti preglasana ako svi ne budu u sali.

Odgovor je stigao od DF-a, SNP-a i Ujedinjene Crne Gore, dok Demokrate i URA nijesu odgovorili.

Tražili smo komentar o predlogu Đukanovića iz DPS-a, SD-a, SDP-a, albanske i bošnjačke manjine, ali ni oni nijesu odgovorili.

Žugiću šestogodišnji mandat zvanično ističe 14. oktobra. Ako ne bude izabran, ostaće i dalje na toj poziciji jer je zakonom definisano da član Savjeta CBCG (gdje je i guverner) ostaje na tom mjestu do izbora novog.

Žugić je prvi put u CBCG došao u oktobru 2010. godine (kao čovjek blizak Đukanoviću), nakon što je DPS s te pozicije uklonio Ljubišu Krgovića. Žugić prvi put u CBCG ostaje do kraja 2012. godine kada mu je Đukanović tražio da dođe na mjesto ministra finansija, koje je pokrivao do izbora prelazne Vlade u prvoj polovini 2016. godine.

Kriminalci i pustoš

Za aktuelnog guvernera se vezuju brojne afere koje su u fiokama tužilaštva i za koje do danas nema informacija u vezi s njima. Među njima su slučaj 44 miliona za Prvu banku, prebijanje kredita depozita u Atlas banci, dodjela kredita iz Abu Dabi Fonda za razvoj…

Poslanik DF-a Dejan Đurović kazao je da oni neće glasati za ovaj predlog i da će svi biti prusutni u sali kada se bude glasalo.

”Demontaža bivšeg režima podrazumijeva, između ostalog, oslobađanje državnog aparata od svih onih koji su služili jednom čovjeku i partiji, a ne građanima. Žugić je odavno prepoznat kao obična marioneta Mila Đukanovića i neko ko je uključen u afere. Žugićem i njegovim šefom Đukanovićem treba da se bavi SDT, a ne da mu se pruža nova prilika. Dosta prilika su imali ljudi iz DPS-a da nešto urade za Crnu Goru, ali se pokazalo da je to obična političko-kriminalna organizacija iza koje su ostali pustoš i uništena ekonomija, pljačka, kriminal i korupcija. Takvima više ne smije da se dozvoli da bilo gdje više privire na pozicijama odlučivanja”, istakao je Đurović.

Kandidovanje Žugića pokazuje da se predsjedniku DPS-a smanjio manevarski prostor i da se njegovo povjerenje u kadrove DPS-a svelo, prema riječima Đurovića, na nekoliko provjerenih poslušnika.

”Takođe, u nekim akcijama SDT-a procesuirani su neki njegovi glavni savjetnici. Tačnije, u zatvoru se nalaze njegovi najbliži saradnici, pa i oni koji su ga učili ekonomskim vratolomijama koje je izvodio i sa CBCG i drugim institucijama i pravda će biti zadovoljena tek kada se u Spužu nađe i Milo Đukanović i još jedan broj onih koji su mu bili logistika za pljačku Crne Gore”, ocijenio je Đurović.

Za izbor Žugića neće glasati ni poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, koji nam je rekao da očekuje da to isto urade i poslanici stare parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …