Damjanović: Učinićemo sve da plate i penzije budu redovne

Skupština Crne Gore na vanrednoj sjednici raspravlja o rebalansku budžeta za ovu godinu i predlogu za zaduženje. Ministar finansija Aleksandara Damjanović kazao je kako očekuje da Skupština usvoji rebalans budžeta. Poručio je i da će bez obzira na odluku Parlamenta ičiniti sve da isplata plata, penzija i socijalnih davanja bude redovna.

Ministar finansija Aleksandara Damjanović ponovio je da je rebalans nužan zbog novih rashoda koji su uvećani.

“Odmah da otklonim dilemu ne skidam odgovornost sa sebe i Vlade. Što se tiče Ministarstva finansija kakva god da bude odluka Skupštine oko rebalanasa ja garantujem da ćemo učiniti sve sa ove strane da imamo nesmetanu isplatu svih davanja, odnosno redovnu isplatu zarada, penzija, socijalnih davanja koliko god bi to bila gotovo nemoguća situacija, ako ne izglasamo rebalans”, naveo je Damjanović.

Podsjetio je da su planiranim budžetom nedostajuća sredstva projektovana na 560 miliona, a rebalansom na oko 755 miliona eura. Deficit je budžetom projektovan na oko 5% sada bi trebalo da bude oko 8%, navodi Damjanović.

Ponovio je da je mnogo veći izazov budžet za 2023. i dodao da je spreman da zajednički sa Skupštinom obavi preliminarne rasprave kako bi se definisali prioriteti.

“Taj budžet neće biti lako sastaviti, a da bude uravnotežen i stabilan”, kazao je Damjanović.

U odlukom o zaduživanju predlaženo je da se Vlada može zadužiti ove godine do 350 miliona eura.

Damjanović se nada jednoglasnoj podršci rebalansu, kako bi svi državni organi funkcionisali nesmetano. Zatražio je i da se ne predlažu novi zakoni koji bi povećali potrošnju. 

Konatar: Nema zemlje u Evropi rebalans budžeta

Miloš Konatar iz GP URA, ispred kluba “Crno na bijelo” je kazao da se odnosom prema rebalansu pokazati odnos prema platama i penzijama, plaćanjima kao država mora da servisira.

Ocijenio je da je ovaj rebalns prirodan.

“Mislim da nema zemlje u Evropi koja osjeća posljedica rata u Ukrajini a da nema rebalans budžeta”, napomenu je Konatar.

Koprivica: Rebalans budžeta zbog izborne kamanje

Momo Koprivica ispred kluba Mir je naša nacija kazao je da se rebalansom kocipira politički budžet SNP-a i Ure.

“Imamo jasne naznake i pokazatelje da se budžet u dobrom dijelu pokušava pretvoriti u rezervoar izborne kampanje, posebno dvije najzastupljenije partije u 43. Vladi. To je ponavljanje prakse koju je sprovodio bivši režim na čelu sa DPS-om”, poručio je Koprivica.

Predlagač rebalansa je Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje i Vlada koja je takva nepodložna jkontroli tako da danas kada odlučujemo o rebalnsu ne možemo da ostvarimo onu kontrolnu funkciju koju ima institucija budžeta u jednom parlamentarnom sistemu, kazao je Koprivica.

Kako je kazao, 43. Vlada biće zabilježena kao Vlada koja nije trajala dovoljno da preloži Budžet a predlaže dva rebalansa.

“Ona nema politički kapacitet da usmjerava ekonomske tokove u našoj zemlji”, poručio je Koprivica.

On je rekao da im nije cilj da se blokira finansiranje javnih potreba.

On je kazao da će Demorakate predložiti amandman kako bi se zabranila isplata iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima za vrijeme predizborne kampanje.

SNP će podržati predlog rebalansa budžeta

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da će ta partija podržiti predlog rebalans budžeta zbog interesa građana.

On je kazao da su podaci da je bankarski sistem stabilan i likvidan dobar signal kada se bude pregovaralo o zaduživanju.

Ivanović očekuje da poslanici imaju aktivnu ulogu pri kreiranju budžeta za narednu godinu.

Đurović: Satjerani u mišiju rupu i tada se glasa najteže

Poslanik DF-a Dejan Đurović naveo je da je DF bivšem ministru Milojku Spajiću ukazivao da nije realno da se budžet puni na osnovu zakona koji nijesu bili usvojeni. Kaže da po tom osnovu u budžetu je manje 54 miliona eura.

“Kada na 54 miliona dodamo da će od poreza i doprinosa na zarade biti manje 52 miliona eura dolazimo do 100 miliona manje u budžetu, ovo je nažalost jedna od potreba za rebalans budžeta”, kazao je Đurović.

Deficit Fonda za zdrastvo, kako navodi, datira još od prije osam godina i ne bi bilo, kako dodaje, korektno krivicu svaljivati samo na Spajića i 42. Vladu.

Ponovio je da su nedostajuća sredstva za ovu godinu 756 miliona eura, od čega je 350 miliona predviđeno da bude obezbijeđeno iz zaduženja.

“Ni panzije, ni plate, socijala davanja, snabdijevanja ljekovima ova država ne smije dovesti u pitanje”, poručio je Đurović.

Održovost javnih finansija mora biti omogućena, a kako kaže, predlog rebalnasa je nametnut.

Ranije je DF najavio amandmane od kojih se neki odnose na sjever Crne Gore, ali je na sjednici Skupštine Đurović nagovijestio da bi ti amandmani mogli da budu prebačeni za budžet za 2023.

“Čini mi se da smo satjerani u mišiju rupu i tada se glasa najteže i tada se glasa ono što se mora”, zaključio je Đurović i poručio da nijedan ministar neće od DF-a dobiti podršku za neograničeno zaduženje.

Ivanović: Novca u državnoj kasi nema

Poslanik DPS Petar Ivanović tokom rasprave o rebalansu i zaduženja kazao je kako prazna obećanja i riječi ne donose nikakve prihode budžetu. Ističe da su upravo to radile dvije prethodne vlade.

“Novca u državnoj kasi nema, jer da ga ima ne bi danas vodili raspravu o rebalansu i zaduženju”, kazao je Ivanović.

On poručuje da zabrinjava i rast duga Crne Gore, kao i to da cijene obveznica padaju.

“Koliko mogu da primjetim to i ne brine moje kolege”, naveo je Ivanović i dodao da su obje prethodne vlade gurale Crnu Goru u najgori dug koji znači siromaštvo.

“Mi smo znali do čega će dovesti lažna obećanja”, kazao je Ivanović. Prihodi su kaže manji od planiranih, iako su prihodi od PDV veći zbog rasta cijena.

Sporna mu je i upotreba 15 miliona eura iz budžetske rezerve za kupovinu akcija EPCG.

“To nije ni zakonom, ni budžetom definisana upotreba novca iz budžeta”, poručio je Ivanović.

“Naše javne finansije su pred kolapsom i svaki građanin mora da zna koji su razlozi za to”, ističe Ivanović. Predložio je i reforme koje treba sprovesti, a među njima je rast investicija. Zdravstvo i obrazovanje, kako kaže, moraju biti pod budnim okom Skupštine.

“Rješenje koje je preduslov tome su novi izbori. Ovakvo stanje je neodrživo”, zaključio je Ivanović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …