Banka Rusije: Rezervistima benefiti i moratorijum na otplate kredita

Ljudima mobilisanim za služenje vojnog roka trebalo bi odobriti zastoj u otplati kredita, predlaže Banka Rusije.

Kako se navodi na veb-sajtu Banke Rusije, pojedinci mobilisani u skladu sa Izvršnom naredbom ruskog predsjednika mogu da podnesu zahtjev svojoj banci ili mikrofinansijskoj organizaciji (MFO) za odlaganje plaćanja ili smanjenje za sve vrste kredita, uključujući hipoteke i mikrokredite, za period mobilizacije.

Regulator je preporučio da banke, MFO i drugi profesionalni zajmodavci treba da izađu u susret potrebama takvih zajmoprimaca i da ili razviju posebne programe zastoja otplate kredita i restrukturiranja ili da prilagode postojeće.

Takođe se savjetuje povjeriocima da ne naplaćuju penale i novčane kazne po ugovorima o kreditu, da ne zahtijevaju prevremeno izvršenje obaveza, da ne oduzimaju nekretnine zbog neisplaćene hipoteke, kao i da ne iseljavaju dužnike iz zaplijenjenih domova.

Takođe banke, MFO i biroi za kreditnu istoriju ne bi trebalo da razmatraju takvo restrukturiranje kao faktor koji pogoršava kreditnu istoriju zajmoprimca.

Ovi posebni zastoji otplate kredita ubuduće mogu biti propisani zakonima, saopšteno je na sajtu.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz o djelimičnoj mobilizaciji, kojom će se 300.000 vojnih rezervista prebaciti u aktivnu službu dok traje sukob sa Ukrajinom.

B92

Provjerite slična mjesta

Mask upozorio Apple zbog ChatGPT-a: Odustanite!

Milijarder Elon Musk (Ilon Mask) zaprijetio je zabranom Appleovih uređaja u svojim firmama ako Apple …