Za dan palo 92 litra kiše, Morača porasla skoro pet metara

Na području glavnog grada je od prekjuče do 20 časova sinoć, palo 92 litra kiše po kvadratnom metru, a do 19 časova vodostaj rijeke Morače porastao je za 488 centimetara. Juče prije kiše iznosio je 62 centimetra, a sinoć u 19 sati 550 centimetara.

Kako je izjavio za Pobjedu načelnik Odsjeka za analizu Ii prognozu vremena u HMZCG Branko Mivcev od juče je palo više od polovine prosječne mjesečne količine kiše za mjesec septembar.

Inače, od početka mjeseca do danas (do 14 časova) na području glavnog grada palo je je ukupno 268 litara kiše po kvadratnom metru, što je 123 procenta više od prosječne količine padavina za septembar – ističe Micev, uz podsjećanje da smo tokom ovog perioda, uz ovu kišu imali još dva izražajnija kišna talasa – prvi 8. i 9. i drugi 16. i 17. septembra.

Na osnovu ove prognostičke situacije, i narednih dana očekuju se nestabilne vremenske prilike.

U utorak i srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno, ugalavnom povremeno sa kišom, kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom i pojačanim južnim vjetrom. U četvrtak, petak i subortu pretežno oblačno i nestabilno, kiša sa pljuskovima i grmljavinom. Tih dana temperature će se kretati na nivou od 18 do 20 stepeni Celzijusa. Ukoliko ne dođe do značajnije promjene meteoroloških sistema, od nedjelje, 2. oktobra, očekuje se prestanak padavina, više sunca i toplije vrijeme sa temperaturom od oko 25-26 stepeni – najavio je načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena.

Zbog obilnijih padavina danas su bile primjetne veće saobraćajne gužve.

Iz Glavnog grada nam je rečeno da su njihove službe na terenu i prate situaciju, ali da zbog jačeg vjetra i obilnijih padavina nijesu imali značajnijih vanrednih aktivnosti.

Obilne padavine i vjetar nijesu prouzrokovale ni značajnije prekide u napajanju električnom energijom na području Podgorice. Kako su nam kazali iz CEDIS-a, do 12 sati bilo je sedam kvarova, koji su u kratkom roku otklonjeni bez većih beznaponskih pauza.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …