Stečaj poznate PG fabrike i dokumentaciju istraživaće SDT

Kompletni spisi u vezi sa stečajem bivše fabrike „Radoje Dakić“ nalaze se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zbog čega su trenutno sve radnje u ovom postupku stopirane dok dokumentacija ne bude vraćena sudiji Draganu Vučeviću, kome je dodijeljen ovaj predmet nakon hapšenja bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Iz SDT-a nijesmo dobili potvrdu po čijoj krivičnoj prijavi je predmet preuzet, ali imajući u vidu da je upućen na zahtjev specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, velika je vjerovatnoća da je vezan za Jovanićev predmet koji Mitrović vodi. Nijesmo dobili ni odgovor kada bi predmet mogao biti vraćen, imajući u vidu da Vučević zbog toga nije mogao da proslijedi Apelacionom sudu žalbe na odluke o raspodjeli novca radnicima, koje je stečajni upravnik Mladen Marković donio još u martu.

Imajući u vidu da Marković nije na konačnoj listi licenciranih upravnika Ministarstva pravde, za očekivati je da sudija Vučević uskoro donese odluku o njegovom razrješenju, nakon čega bi predmet trebalo da bude dodijeljen novom upravniku.

Predstavnik radnika Milan Vukčević nedavno je na protestu ispred Vlade negodovao što je jedan od advokata radnika Branislav Ćupić uložio ove žalbe, tvrdeći da je time blokirao 9,5 miliona eura kojim je trebalo da se namire radnici fabrike mašina i transmisija i tražeći da ih povuče. Ćupić odbacuje ove navode dodajući da su legitimno izjavili žalbu na iznos potraživanja od oko 2,5 miliona eura, te da je preostalo bilo spremno za raspodjelu još prije mjesec i po, što je, kako je naveo, Vukčević znao.

– Ovakvim postupanjem zanemaruje se interes oko 160 radnika koje zastupamo i kojima se nastoji uskratiti pravo na pravnu zaštitu i eventualno namirenje potraživanja – kazao je Ćupić Pobjedi.

Navodi da je osnov obje žalbe koje je u aprilu podnio suštinski isti, te da traže da sud utvrdi da li je uspostavom zaloge na montažnim objektima, koji su prodati kao staro gvožđe, uspostavljena zaloga i na mnogo većoj površini zemljišta na kojem se nalaze objekti, što, kako ocjenjuje Ćupić, ukazuje da se radi o jednostavnom postupku za odlučivanje.

Na osnovu obje odluke trebalo bi da se namire radnici koje zastupa advokat Veselin Raspopović. Po jednoj, 4,7 miliona eura trebalo bi da dobije 218 radnika, čime bi njihovo potraživanje po presudi iz 2005. godine ukupne vrijednosti 7,37 miliona eura bilo u potpunosti namireno. Prema drugoj odluci, 362 radnika sa 4,8 miliona eura djelimično bi namirila potraživanja po presudi ukupne vrijednosti 14,4 miliona eura, nakon čega će im preostati 14 odsto potraživanja po toj presudi. Na čekanju je i odluka o isplati 1,79 miliona eura Ministarstvu finansija, jer su se svi advokati na nju žalili. Ipak, imajući u vidu da je državi Apelacioni sud već ranije potvrdio da ima pravo na 2,5 miliona eura koje se odnose na istu parcelu, za očekivati je da će i ovog puta sud odbiti žalbe advokata. Marković je istovremeno donio i odluku kojom je 339 radnika koje zastupa advokat Dragan Prelević naplatilo 3,42 miliona eura.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Evropska komisija konstatovala napredak Crne Gore u oblasti readmisije

Crnogorska delegacija, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i …