Rudnik uglja pred bankrotom zbog ugovora sa EPS-om, primljeno 600 radnika koji ništa ne znaju da rade


Kontroverzni ugovor o prodaji uglja sa Elektroprivredom Srbije, masovno partijsko zapošljavanje kao i niz loših poslovnih odluka doveli su Rudnik uglja Pljevlja pred bankrot, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz kompanije saopštila su da je teško ugrožena likvidnost preduzeća i da je veliko pitanje da li će u narednih par mjeseci biti isplaćene plate sa svim doprinosima u bruto iznosu.

PRAZNA KASA
U momentu odlaska starog menadžmenta u kasi ostalo je preko devet miliona eura keša i neplaćena aprilska faktura za ugalj u iznosu od oko četiri i po miliona eura, što je oko 13,5 miliona. Otkrivenog uglja takođe je ostalo 1,4 miliona tona, vrijednosti 30 miliona eura. Nakon 17 mjeseci novi menadžment ima u kasi nekoliko hiljada eura i teško isplaćuje plate bez poreza i doprinosa. Primljeno je više od 600 radnika, koji i neće i ne znaju ništa da rade, kaže izvor Pobjede iz Rudnika uglja.

Izvori ukazuju da je na loše poslovne bilanse RUP uticao i niz loših poslovnih odluka – od amaterske kupovine potpuno pogrešne mehanizacije za proizvodnju lavande i kao ključni razlog kontroverzni ugovor za Elektroprivredom Srbije.

– Ugovor za isporuku uglja TE „Nikola Tesla“ Obrenovac je očigledna pljačka energetskih resursa Crne Gore i niko normalan ne bi ovo potpisao. Prema cijenama struje koje su do sada bile, kompanija će, ukoliko se realizuje u cjelosti, izgubiti blizu 100 miliona eura. Vrijeme je da se neko ovim pozabavi – rekao je izvor Pobjede iz kompanije.

UGOVOR
U ugovoru, koji je ekskluzivno objavila Pobjeda, nijesu u dovoljnoj mjeri ispoštovani interesi države i Rudnika posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena Elektroprivredi Srbije.

Ugovor su u Beogradu 25. maja ove godine u prostorijama Elektroprivrede Srbije (?!) potpisali izvršni direktor RUP Milan Mijo Lekić, inače predsjednik pljevaljskog odbora Nove i v. d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Posao je, prema saznanjima Pobjede, dogovoren u trouglu između biznismena i funkcionera SNS-a Vladimira Mandića, izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića i tadašnjeg predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića.

Državne kompanije Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Iz te NVO su optužili izvršnog direktora RUP Milana Lekića da krije podatke o broju zapošljenih.

– Pljevaljski Rudnik uglja, koji je od kraja 2018. godine u potpunom vlasništvu države, odbio je zahtjeve za slobodan pristup informacijama, proglašavajući sve vrste ugovora koje je sklopio sa novozapošljenima od početka ove godine za poslovnu tajnu. U svom odgovoru MANS-u, izvršni direktor Rudnika Milan Lekić se pozvao na interni dokument Pravilnika o poslovnoj tajni iako je bio dužan da sprovede Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Podatke o tome koliko je od početka godine podijeljeno novih ugovora krije i Elektroprivreda Crne Gore, koja ove godine nije odgovorila ni na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama o novozapošljenima koji joj je MANS uputio, navodi se u saopštenju.

Primjeri ovih preduzeća, kako dalje navode iz MANS-a, nažalost, svjedoče o nastavku pogubne prakse koju je uspostavio prethodni menadžment, dok novi koji je isključivo sastavljen po partijskom ključu, ne pokazuje namjeru da se sa njome prekine.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …