Damjanović: Niko nije protiv rebalansa, očekujem jednoglasnu podršku u Skupštini

Poslanici Skupštine Crne Gore na sjutrašnjoj sjednici trebalo bi da pokažu odgovornost i daju jednoglasnu podršku predlogu rebalansa budžeta i zaduženju, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović gostujući u emisiji „Tema“ na Televiziji E.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj Predlog izmjena zakona o budžetu za 2022, kao i Predlog izmjene odluke o zaduženju Crne Gore za 2022. godinu nijesu usvojeni, Damjanović je napomenuo da niko nije bio protiv njih.

Niko nije bio protiv rebalansa. Nema argumenata da se bude protiv. Uzdržane glasove sam shvatio kao najavu da će biti amandmandskih djelovanja. Ovoga puta ćemo biti malo ozbiljniji. Nemam ništa protiv da bude amandmana, ali ako budu izazivali neku novu potrošnju, tražiću da kolege koje budu predlagale te amandmane definišu izvore finansiranja. Očekujem jednoglasnu podršku. Sjutra ću to reći kolegama u parlamentu. Ko ne bude htio da glasa, biće protiv mnogo čega – poručio je Damjanović,

On je podsjetio da u budžetu ima oko 50 miliona eura prihoda manje, te kazao da od parlamentarne većine i opozicije očekuje da omoguće stabilno izmirenje zarada, penzija, socijalnih davanja.

Od momenta kada je rebalans ušao u parlament, sva odgovornost za dešavanja u oktobru, novembru i decembru biće na poslanicima. Srećno bilo, što se mene tiče, lagano – istakao je Damjanović.

Napominje da je daleko od toga da je Crna Gora pred bankrotom, ali da su, ukoliko do usvajanja rebalansa ne dođe, moguće posljedice po zdravstveni, penzioni, ali i na kompletan sistem.

Od javnih finansija zavise i privatne finansije. Od javnih i privatnih finansija zavise i ekonomski i svi ostali društveni tokovi – predočio je Damjanović.

Kada je riječ o predloženom rebalansu i zaduženju do 350 miliona eura, očekuje podršku domaćih banaka.

Mislim da ćemo doći do tih sredstava. U toku su razgovori sa bankama, počeli su preliminarni. Nakon utvrđivnja rebalansa, ti razgovori su došli u ozbiljniju fazu. Naći ćemo većinu tih sredstava. Mislim da banke plivaju u likvidnosti. Mislim da će morati da pokažu maksimalnu odgovornost. Mislim da će Centralna banka biti maksimalno dobar partner da zajedno zamolimo banke da pokažu odgovornost – kazao je Damjanović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …