Javne nabavke – primjena u praksi 

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović otvorio je danas regionalnu konferenciju “Javne nabavke – primjena u praksi – iskustva iz regiona” koja se održava u Bečićima, u organizaciji Instituta za ekonomiju i pravo, u saradnji sa Kancelarijom za javne nabavke Srbije i Ministarstvom finansija Crne Gore. 

Damjanović je ocijenio  da su ovakve regionalne konferencije dobra prilika  za razmjenu iskustava i najboljih praksi, a sve u cilju dostizanja evropskih standarada u javnim nabavkama i kreiranja najboljeg mogućeg zakonskog i institucionalnog ambijenta u ovoj oblasti. Govoreći o javnim nabavkama kao segmentu budžetske potrošnje, ministar je kazao da je njihov značaj u funkcionisanju javnog sektora  bio posebno vidljiv u proteklom periodu, kada je e-sistem nabavki bio u prekidu, usljed sajber napada.

Iskustva Crne Gore u ovoj oblasti predstavila je Jelena Jovetić, u ime  Ministartva finansija Crne Gore, dok je praksu susjedne Srbije, predočila Sandra Damčević, predstavnica Kancelarije za javne nabavke Republike Srbije, ukazujući na reforme koje će doprinijeti u rješavanju nedoumica koje naručioci imaju.

Regionalna konferencija, kojoj prisustvuje 140 učesnika, prilika je  za upoznavanje i razmjenu praksi Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u Crnoj Gori i Srbiji. Drugi tematski dan ove konferencije, biće usmjeren na kontrolu trošenja javnih budžetskih sredstava od strane Državne revizorske institucije, kada će se učesnici detaljnije upoznati sa načinom kontrole i najčešćim nepravilnostima, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …