Demokratski front bi bez odluke Ustavnog suda da smijeni Đukanovića

Dan nakon što su poslanici parlamentarne većine, proruskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA pokrenuli proceduru za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore, iz DF sunajavili i da će to uraditi mimo odluke Ustavnog suda, piše Radio Slobodna Evropa.

Pošto je za nas Milo Đukanović običan kriminalac na funkciji predsjednika države, imamo obavezu da zaštitimo Crnu Goru i njene institucije svim raspoloživim demokratskim sredstvima – naveli su 23. septembra iz DF-a.

Oni su saopštili da potpisi 41- og poslanika koji traže njegovo razrešenje, u ovom trenutku predstavljaju jedini ustavni mehanizam koji će stati na kraj “njegovoj samovolji i obezbijediti funkcionisanje institucija do izbora sudija Ustavnog suda.”

Oni tvrde da je Đukanović prekršio Ustav tokom procedure predlaganja mandatara za sastav Vlade, jer na konsultacije nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Parlamentu.

U Ustavu piše da razrešenje može pokrenuti Skupština na predlog najmanje 25 poslanika. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud. Tek nakon toga, ako Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav, Skupština može razriješiti Predsjednika.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi, jer od predviđenih sedam ima samo tri sudije tako da nema kvorum za odlučivanje.

Milan Knežević, drugi lider proruskog DF kaže da je nepostojanje Ustavnog suda u ovom trenutku pravna praznina.

Koja se jedino može tumačiti logički, da je Skupština jedina nadležna da upravlja državom – konstatuje on.

Knežević je gostujući na TV Prva objasnio kako bi se stvari nakon Đukanovićeve smjene odvijale.

Sve je jasno, ukoliko dođe do razrješenja Đukanovića, predsjednica Skupštine preuzima sve njegove nadležnosti, a to znači da ona odmah treba da raspiše prijevremene predsjedničke izbore, ali i da izabere mandatara Miodraga Lekića – rekao je Knežević.

Razrješenje bez odluka Ustavnog suda – neustavno
Politički analitičar Predrag Zenović ističe za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su ustavne norme jasne i da je Ustav dao Skupštini mogućnost razrješenja predsjednika, ali samo u slučaju kada to odlukom utvrdi Ustavni sud.

Zenović smatra da eventualna odluka o razrješenju predsjednika države bez prethodne ocjene Ustavnog suda ne bi bila u skladu sa Ustavom.

I politički analitičar Zlatko Vujović kaže za RSE da ne postoji ustavna mogućnost da se inicijativa DF procesuira, makar dok Ustavni sud ne bude funkcionalan.

On ističe da bi u slučaju da Skupština Crne Gore ipak neustavno razrješi predsjednika države, ta odluka bila ništavna.

Zakazivanje sjednice na kojoj bi se odlučivalo o nečemu što je neustavno bi predsjednika parlamenta ili onog ko bi je zakazao uvelo u zonu krivične odgovornosti. Ako bi takvu odluku donijeli, i poslanici bi bili krivično odgovorni – upozorava Vujović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …