Vrijeme ,,stalnog“ posla do penzije je iza nas

Pandemija uzrokovana virusom kovid-19 pojavila se iznenada, širila se astronomskom brzinom, ostavljajući ogromne posljedice i pogađajući sve aspekte poslovanja i privatnog života. Ukoliko se slažemo da je 21. vijek – vijek znanja, kao i da je znanje moć, dolazimo do zaključka da edukacija predstavlja proces koji ima početak, ali definitivno nema kraj. Nakon kovid pandemije ulazimo u novu krizu, uslovljenu ratom u Ukrajini, koja je donijela nove probleme, dok još nijesmo izašli iz one koju je uslovio virus.

Obrazovanje i usavršavanje
Kako je kazala Pobjedi direktorica Rome Business School Rajka Šinik-Vulić koja od novembra u Beogradu otvara vrata drugoj generaciji polaznika Executive MBA programa namijenjenog obrazovanju i usavršavanju menadžera, preduzetnika i svih onih koji žele da napreduju i rade na sebi jer je unapređenje određenih vještina i učenje potpuno novih, postalo imperativ za svakog ko želi da održi korak sa vremenom, da započne novi biznis ili napreduje na korporativnoj ljestvici.

Vremena u kojima se po završetku fakulteta težilo pronalasku dobrog i „stalnog“ posla, na kome, uz malo sreće, možete još malo i da napredujete i tako „uljuljkani“ sačekate penziju, već su odavno iza nas. Kao jedan od glavnih faktora koji su doveli do toga, nameće se svakako tehnološka revolucija.

Digitalna transformacija u posljednjoj deceniji već je preoblikovala većinu industrija i digitalni kanali postaju sve važniji iz dana u dan. Opcija za dalje usavršavanje, naravno, ima mnogo, a Executive MBA (Master of Business Administration) smatra se jednim od najboljih kada je riječ o edukaciji menadžera koji imaju potencijal i želju da naprave iskorak, i na taj način, svoju profesionalnu karijeru podignu na viši nivo. Svrha EMBA je da pomogne motivisanim poslovnim ljudima, menadžerima da ojačaju i unaprijede svoje vještine upravljanja, koje će biti od suštinskog značaja za njihovo dalje napredovanje – kaže Šinik-Vulić.

Ona ističe da se menadžeri na Balkanu najviše suočavaju sa nedostatkom praktičnog iskustva i hvatanja u korak sa svjetskim trendovima.

Generalno svijet se mijenja. Možemo reći da je 21. vijek opredijeljen za znanje, komunikaciju i umrežavanja. Ukoliko ne radite na sebe i ne ulažete u svoje ljude i ne pratite trendove teško da možete da očekujete neki dugoročniji napredak. Isto tako na nekom individualnom nivou svijet se tako brzo mijenja, dostupno je mnogo novih informacija, govorimo o digitalnim infomacijama i virtualnim stvarnostima… – naglašava Šinik-Vulić.

Dodaje da nakon kovid pandemije ulazimo u novu krizu uslovljenu ratom u Ukrajini koja je donijela nove probleme, dok još nijesmo izašli iz one koju je uslovio virus.

Pandemija uslovila trendove

Kovid pandemija, s druge strane, pokrenula je pozitivne trendove. Postali smo svi nekako efikasniji u konzervativniim industrijama. Napravili smo iskorak i krenuli u proces digitalizacije. Ko je htio da preživi morao je da svoj poslovni model prilagodi i vidi kako će da opstane. U tom smislu neke pozitivne promjene su se desile i to sad ide nekim svojim tokom – kazala je Šinik-Vulić dodajući da se sada nastavlja nova kriza i problemi u lancima snabdijevanja.

Sada se suočavamo sa novom krizom i mislim da put kome trebamo da se okrenemo svi mi u regionu jeste povezivanje na lokalnom i regionalnom nivou, svojim mikro zajednicama jer mnogo više pate manje zemlje nego veliki svjetski igrači. Potrebno je što bolje povezivanje i međusobno umrežavanje malih tržišta – kazala je Šinik-Vulić.

Onlajn poslovanje je, po njenim riječima, zastupljeno i dalje u nekim industrijama dok u drugim, gdje je potrebna veća komunikacija, fizički susret je mnogo efikasniji.

Svijet se mijenja i sve ono što smo mislili prije tri godine da je nemoguće pokazalo se da može. Sve zavisi od nekih industrija i biznisa gdje je šta primjenljivo. Rad na daljinu kod nekih i dalje može da funkcioniše, troškovi su manji a poslovanje efikasnije, a sa druge strane je to teško održati u nekim industrijama. Mi smo prošle godine krenuli sa školom i insistirali smo da predavanja budu uživo, jer smatramo da su mnogo kvalitetnija. Uspostavlja se interakcija, bolje se sarađuje i radi. Sa druge strane jedan od ključnih benefita MBA programa jeste taj netvorking, tj. umrežavanja ljudi što takođe dolazi do punog izražaja tek kada predavanja sprovodite uživo – kazala je Šinik-Vulić.

Ona smatra da u onim industrijama koje se zasnivaju na komunikaciji mnogo je bolji ,,živi“ kontakt.

U Rome Business School Belgrade kreiran je program specijalno za middle i senior menadžere i rukovodioce biznisa koji žele da unaprijede i prošire svoja znanja i vještine novim tehnikama koje su aktuelne u poslovnom svijetu.

Poslovnoj zajednici i medijima smo u Podgorici predstavili Executive MBA program koji počinje u novembru, a čije su prijave još uvijek otvorene. Executive MBA program je sastavljen od 16 modula, koji se održavaju jednom mjesečno u vidu produženog vikenda (petak-nedjelja) a čitav program traje 21 mjesec – poručila je Šinik-Vulić.

Rome Business School Belgrade akreditovana je od strane VIU – Universidad Internacional de Valencia koji studentima dodjeljuje 60 univerzitetskih bodova (60 ESPB) i dvostruku diplomu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …