Upozorenje Zavoda: Moguće poplave u gradovima

Zavod za hirometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je Upozorenje na loše vremenske prilike tokom ponedjeljka i utorka. Upozoravaju na obilne kiše, jak olujni južni vjetar, a moguće su bujične urbane poplave, kao i smetnje u saobraćaju, telekomunkacijama i distribuciji električne energije.
Kako napominju u upozorenju, biće kratkotrajne ciklonske aktivnosti i obilnih padavina sa jakim, olujnim udarima južnog vjetra.

“Za poneđeljak i utorak (26-27.9.2022. godine) područje Crne Gore i region (sjeverozapad Albanije, jug BiH i dio Dalmacije) biće pod uticajem ciklona. Ovaj meteorološki sistem usloviće jako nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra. Na području Crne Gore, u primorskim pređelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim, jugoistočnim i zapadnim pređelima očekuje se obilna količina kiše, naročito na jugoistoku Crne Gore i u širem regionu Podgorice prema granici sa Albanijom. U višim pređelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova. Takođe, potencijalno moguće su kratkotrajne olujno-vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese)”, navodi se u upozorenju.

Nestabilne vremenske prilike, kažu meteorolozi, nastaviće se skoro svakodnevno sa kišom i grmljavinom, i nakon utorka sve do subote 1. oktobra.

“Ova meteorološka situacija, na primorju, u planinskom zaleđu obale, a ponegdje i u centralnim predjelima potencijalno može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa rizikom od ‘Flashflood’ efekta u urbanim sredinama naročito na mjestima gdje je narušeno ili sprečeno prirodno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama posebno na mjestima gdje saobraćajnice presecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati većeg obima, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na lokalitetima koji su potencijalno osetljivi na odrone i klizišta. Zbog ove meteorološke situacije, kratkotrajno moguće je otežano funkcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguće se smetnje prekidi ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distribucija električne energije i telekomunikacija”, naglašavaju u ZHMS.

Upozorenje je poslato i Direktoratu za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore.

RTCG

Foto: Ilustracija

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …