Podstanari ne pamte teža vremena: Kirije porasle do 50 odsto, u PG zakup stana do 1.200 eura

Cijene zakupa stanova u Crnoj Gori su porasle, a taj skok je posebno vidljiv u Podgorici, gdje se za najam jednosobnog stana traži od 300 do 600 eura, dok se dvosobni cijene od 350 do čak 1.200 eura, a garsonjere je skoro nemoguće naći ispod 200 ili 250 eura. Neki od stanova, čija cijena je izuzetno visoka, namješteni su, ali ima i slučajeva da se prazan stan izdaje u prosjeku oko 300 eura. Iako bi bilo očekivano, razlike između kirija za stan u užem centru grada i na periferiji skoro da nema.

U Udruženju podstanara za “Dan” kažu da ne pamte teža vremena. Kako ističe Dragan Živković, oko 30.000 podstanarskih porodica je u sve lošijem položaju, a država ih je odavno zaboravila, te naglašava da je pitanje da li ih se ikada i sjećala. Kaže da je kirija skočila najmanje 50 odsto.

Treba reći da podstanari u Crnoj Gori ne pamte teža vremena. Nikada teža vremena za preko 30.000 podstanarskih porodica nijesu bila, a teško i da mogu biti. Sve što se izdešavalo sa našom državom i donosiocima odluka u poslednje dvije godine, ali i u poslednjim decenijama, ne služi na čast nikome ko je trebalo da se bavi ovim problemom. Samo u poslednjih godinu, nažalost, svjedočimo, sa jedne strane, rapidnom pogoršanju životnog standarda podstanarskih porodica, a, sa druge strane, potpunom odsustvu volje ali i želje onih najodgovornijih u ovoj državi da se pozabave ovim najozbiljnijim problemom imajući u vidu da su podstanari danas najugroženija socio/ekonomska grupa građana. Naravno da u poslednjih godinu imamo najveće povećanje zakupa stanova nesrazmjerno sa platežnom moći velikog procenta podstanarskih porodica. Kirije su poskupjele i do 50 odsto. Prema podacima do kojih je ovo udruženje došlo, najveće poskupljenje zakupa bilježimo na jugu Crne Gore gdje je inače najteže biti podstanar. Skoro identična situacija je u Podgorici, dok je na sjeveru Crne Gore porast kirije neznatan ili bolje rečeno u najmanjem procentu – kaže Živković.

Dan

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …