RUSIJA: Rusi koji se dobrovoljno predaju dobiće do 10 godina robije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket mjera koje podrazumijevaju izmjene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka u ovoj državi.

Pored odluke o mobilizaciji koju je Putin ranije potpisao, izmjene zakona o služenju vojnog roka pooštrit će pravila za sve one koji budu učestvovali u radu ruske vojske.

Prije svega, u zakon se dodao novi član pod nazivom “Pljačka” i odnosi se na sve one koji otuđe bilo šta što predstavlja imovinu vojske Ruske Federacije. Za ovo krivično djelo predviđa se kazna od šest do 15 godina zatvora.

Osim toga, u zakon je dodan još jedan član i to pod nazivom “Dobrovoljna predaja”. Oni koji se dobrovoljno predaju tokom ratnih aktivnosti dobit će kaznu zatvora od tri do deset godina zatvora.

“Ako je vojnik počinio takvo krivično djelo prvi put te su poduzete mjere za oslobađanje i na kraju se vratio na mjesto službe, onda se može osloboditi odgovornosti”, citirali su ruski mediji dio novog zakona.

Također, dio novog zakona uključuje i stavku “Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka” za što će svaki državljanin Ruske Federacije moći suočiti s kaznom od pet do deset godina zatvora. Istu odgovornost za ovo djelo snosit će i profesionalni vojnici, ali i oni koji se nalaze u rezervnom sastavu.

Klix

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …