MKI poslalo upozorenje, Eni i Novatek isplatili šest miliona

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) naplatilo je od italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek šest miliona eura zbog odustajanja od daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, dok će preostalih šest miliona eura, shodno ugovoru, naplatiti narednih dana. To su “Danu” saopštili iz resora na čijem čelu je Ervin Ibrahimović.

MKI nije aktiviralo garanciju, već je poslalo upozorenje, nakon čega je konzorcijum uplatio polovinu novca na koji država Crna Gora ima pravo nakon odustajanja od daljeg istraživanja našeg podmorja.
– MKI kao resorno ministarstvo za ugljovodonike, u saradnji sa Upravom za ugljovodonike prati realizaciju ugovorenih obaveza prve faze istraživanja zaključenim sa firmama Eni i Novatek te vas u tom smislu obavještavamo da su u fazi finalizacije pravo-finansijski aspekti ugovora. Koristimo priliku da informišemo javnost da je 13.9. istekla prva faza istraživanja koja je podrazumijevala istraživanja na dvije bušotine. Za oba zadatka iz prve faze istraživanja, kompanije Eni i Novatek su položile bankarske garancije, i to 73 miliona za prvu bušotinu i 12 miliona za drugu. Kako je po nalazu Uprave za ugljovodonike, prva bušotina uspješno odrađena, dok su kompanije odustale od istraživanja na drugoj, Vlada je donijela odluku da smanji iznos garancije u iznosu od 73 miliona, a uđe u proces naplate 12 miliona, koji se odnose na bušotinu broj dva koja nije realizovana – pojasnili su iz MKI.

Dan

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …