MKI: Naftaši uplatili 6 miliona, uskoro će još toliko

Ministarstvo kapitalnih investicija kao resorno ministarstvo za ugljovodonike, u saradnji sa upravom za ugljovodonike prati realizaciju ugovorenih obaveza prve faze istraživanja zaključenim sa firmama ENI i NOVATEC te vas u tom smislu obavještavamo da su u fazi finalizacije pravo-finansijski aspekti ugovora.

Koristimo priliku da informisemo javnost da je 13.09. istekla prva faza istraživanja koja je podrazumijevala istraživanja na dvije bušotine. Za oba zadatka iz prve faze istraživanja, kompanije ENI i NOVATEC su položile bankarske garancije, i to 73 miliona za prvu bušotinu i 12 miliona za drugu.

Kako je po nalazu Uprave za ugljovodonike, prva bušotina uspješno odrađena, dok su kompanije odustale od istraživanja na drugoj, Vlada je donijela odluku da smanji iznos garancije u iznosu od 73 miliona, a uđe u proces naplate 12 miliona, koji se odnose na bušotinu br2 koja nije realizovana.
MKI se odmah po završetku roka za prvu fazu, odbratilo firmama ENI i NOVATEC, kako bi shodno ugovoru i položenim garancijama u roku od 10 dana izmirili iznos od 12 miliona eura, kako ne bi garancije bile aktivirane.
Kao društveno odgovorne firme odmah po prijemu upozorenja, jedna uplata od 6 miliona je uplaćena u državni budžet, dok se druga uplata očekuje ovih dana.
MKI je kao razuman partner, postupilo u skladu sa poslovnom etikom, ali i u skaladu sa ugovorenim obavezama, i ni u jednom trenutku nije dovelo u problem ni državu Crnu Goru, ali ni firme-partnere u poslu.

U tom smislu, uprkos zlonamjernim i zluradim naslovima u pojedinim medijima, koji uz ociglednu dozu politikanstva, prethodnih dana, targetiraju i u maniru tabloida plasiraju netačne informacije vezano za ovaj projekat, iz po pravilu nezvaničnih izvora, MKI ce ostati privržen principu informisanja javnosti sa tačnim i pravovremnim vijestima koje se tiču svih važnih projektata iz ovog resora.

Podsjećamo koliko je važno da iz ovog posla država Crna Gora izađe zadovoljna, da zaštiti svoje interese, ali nam je isto tako važno da se ispoštuju sve odredbe ugovora.
Važno prije svega, kako ne bi ugrozili pravni posao, ali ne manje važno da sačuvamo reputaciju i kredibilitet države i njenih institucija.
MKI sprovodi sve potrebne radnje, kako bi iz ovog pravnog posla Crna Gora izvukla maksimum, i kako bi pored zaštite svojih interesa u konkretnom slučaju, u budućem periodu mogla da računa na renomirane investitore-partnere.

“U konačnom, moramo biti svjesni da svi zajedno kreiramo poslovni i investicioni imidž naše zemlje, jednaku odgovornost imaju i mediji i društvo u cjelini. Ostaje da se zapitamo, da li smo svi svjesni toga”, zaključuju iz MKI.

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …