Mitrić: Đukanović nije povrijedio Ustav što nije zvao male partije na konsultacije

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, profesor ustavnog prava Blagota Mitrić kazao je Pobjedi da je pitanje cjelishodnosti, a ne povrede Ustava to što je predsjednik države Milo Đukanović na konsultacije povodom formiranja vlade zvao predstavnike najvećih koalicija, a ne i svih političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Mitrić je komentarisao inicijativu 41 poslanika koji su pokušali da oforme vlast, a koji su, nakon što je Đukanović uputio prijedlog za skraćenje mandata Skupštini, predali inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje.

PROVOKACIJA

Tu inicijativu su potpisali poslanici DF-a, Demokrata, Ure, Civisa, SNP-a, Prave i Ujedinjene Crne Gore, a kao materijalne razloge povrede naveli su činjenicu da predsjednik države na konsultacije povodom formiranja vlasti nije pozvao predstavnike Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, Civisa i Demosa.

Mitrić smatra da se na takav potez Đukanović odlučio vođen cjelishodnošću.

– Đukanović je zvao predstavnike većih partija, DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta Ura. Niko se od njih nije pojavio na konsultacijama, i onda je, vjerovatno

imajući u vidu da su ove manje partije nastupale sa njima u koaliciji na izborima, odlučio da ih ne zove. Dakle to je pitanje cjelishodnosti, a ne povrede Ustava. Jer, zašto bi zvao njih, ako se partije koje imaju veću snagu u parlamentu nijesu pojavile, a dio su istih koalicija – upitao je Mitrić.

Ukazao je i da bi predstavnici ovih partija, prije negoli upute ovakvu inicijativu, trebalo da provjere da li su sami povrijedili Ustav kada su odlučili da se ne odazovu na poziv Đukanovića na konsultacije.

– Poziv na konsultacije njih po Ustavu obavezuje. Ne postavljaju pitanje jesu li oni povrijedili Ustav. Kada to pitanje sebi postave, onda neka vide je li predsjednik povrijedio Ustav ili nije – kategoričan je Mitrić.

Ocijenio je i da sama inicijativa predstavlja političku provokaciju, zato što odluku o njoj može donijeti jedino Ustavni sud koji ne funkcioniše.

– Za mene je to jedna sitna i jadna politička provokacija na račun predsjednika države, što nimalo nije ni profesionalno, ni ljudski korektno – istakao je Mitrić.

Pobjeda je kontaktirala i Udruženje pravnika, ali oni nijesu htjeli da komentarišu ovu inicijativu, jer smatraju, kako su nam kazali, da je „neprimjereno tražiti pravnu zaštitu od institucija koje su blokirane od strane tih istih političkih elita koje su onemogućile njihovo funkcionisanje“.

Oko toga su bili saglasni i drugi pravni stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala. Pojasnili su da Ustavni sud ne može da odlučuje o toj inicijativi upravo zbog toga što poslanici dvije godine ne mogu da izaberu sudije.

Komentarišući materijalno-pravnu stranu inicijative, jedan od pravnih stručnjaka koje smo kontaktirali ukazao je da je sama ustavna norma takva da predsjedniku države daje mogućnost u okviru kojih on može da se ponaša malo „rastegljivije“.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …