Abazović u UN: Predstoji teška zima i velika energetska kriza

Crna Gora je povodom agresije Rusije na Ukrajinu jasno iskazala stav da stoji čvrsto uz ukrajinski narod i osuđuje agresiju, rekao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je kazao da rat, agresije i bombe nijesu rješenje, i da mir i bezbjednost treba da budu suštinske vrijednosti 21. vijeka.

Imamo stoprocentu usklađenost s politikom EU i uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu”, podvukao je Abazović.

On je kazao da predstoji teška zima, i na pomolu je i velika energetska kriza. Istakao je da za to postoje dva razloga.

“Prvi je rat u Ukrajini, koji je donio velike probleme na međunarodnom tržištu. Drugi su klimatske promjene”, naveo je Abazović.

On je procijenio da su zeleni projekti i zaštita životne sredine visoko na agendi u Crnoj Gori.

Premijer je potencirao i tranzicionu pravdu, ističući da na Balkanu imamo teško nasljeđe, posebno u svjetlu raspada bivše SFRJ.

“Cilj je borba protiv korupcije i kriminala i borba protiv onih lidera koji šire nacionalizam da zadrže status kvo i ne dozvole drugim liderima da preuzmu odgovrnost i sprovedu neophodne reforme. Nama je potrebna istina, bez istine nema pomirenja”, podvukao je Abazović.

On kaže da narod Crne Gore želi pravdu.

“Želimo da naše društvo napreduje”, naglasio je Abazović.

Cilj je, rekao je, da crnogorsko društvo bude kosmopolitsko.

Naveo je da u Crnoj Gori imamo i dalje istrage o ubistvu i napadima na novinare, pa i o ubistvu poznatog novinara prije 20 godina. Naglasio je da je Crna Gora posvećena rješavanju napada na novinare i zaštiti slobode medija.

Abazović kaže da su šverc duvana i kokaina veliki problemi i da je šverc kokaina posebno važan jer većina te droge ide na tržište zapadne Evrope. Istakao je da se državna snažno bori protiv tih oblika kriminala.

“Imali smo rekordne zapljene cigareta u posljednje vrijeme, dok takvih zapljena u nekim ranijim vremenima nije bilo”, rekao je premijer.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …