Poreski dužnici uplatili 4 miliona

Poreski dužnici, njih 1.855, koji su ušli u reprogram duga uplatili su Upravi prihoda i carina (UPC) do 15. septembra ukupno četiri miliona eura, rečeno je “Vijestima” iz te institucije.

Ova cifra se odnosi na 10 odsto jednokratne uplate ukupnog duga, koji su obveznici bili dužni da plate u roku od 10 dana nakon što im je UPC donijela rješenje o odobrenju reprograma duga.

Ostatak duga obveznci će isplatiti kroz 60 mjesečnih rata, kako bi im se otpisala prispjela kamata na dug, a uz to, kako su objasnili iz UPC, moraju da redovno izmiruju tekuće obaveze u skladu sa zakonom.

Iz UPC je ranije rečeno da su do 4. septembra donijeli 4.196 rješenja o reprogramu, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 miliona eura, a tu sumu čini 81,73 miliona osnovnog duga, dok kamata iznosi 12,82 miliona. Među donesenim rješenjima nalaze se i 44 poreska obveznika s posljednje objavljene crne liste čiji je presjek stanja dugovanja rađen krajem aprila ove godine.

Do istog datuma UPC je ukupno pristiglo 4.286 zahtjeva za reprogram sa poreskim potraživanjem od 140,84 miliona, odnosno 124,56 miliona osnovnog duga i 16,28 miliona eura kamate.

Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram istekao je 30. juna, a na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rješenje o reprogramu u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje zahtjeva, što znači da je do kraja prošlog mjeseca Uprava trebalo da odluči o svim zahtjevima.

Iz UPC su, međutim, naveli da je rok za donošenje rješenja produžen do kraja septembra.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta “Evropa sad”, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona eura.

Ukupan poreski dug na kraju maja je iznosio 607,81 milion.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …