PKCG: Značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje između S. Makedonije i Crne Gore

Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, posebno povećanje robne razmjene, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić i sjevernomakedonskog ambasadora Ramija Redžepija.

– Prema podacima Monstata, robna razmjena među našim državama je u 2021. godini iznosila 37 miliona eura, a mogla bi biti znatno veća s obzirom na to da smo države potpisnice CEFTA, te da je trgovina u potpunosti liberalizovana – istakla je Drakić.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno unaprijediti saobraćajanu povezanost, što će se, prije svega, reflektovati na bolju robnu i turističku razmjenu.

– Treba da radimo na unapređenju investicione klime i ohrabrimo privrednike na povećanje robne razmjene i turističkog prometa. Postoji veliko interesovanje naših kompanija za saradnju sa crnogorskim i moramo ih podstaći da uspostave partnerstva – istakao je ambasador Redžepi.

Razmotrena je mogućnost organizacije poslovnog foruma dviju država s ciljem prezentacije investicionih potencijala i uspostavljanja neposredne komunikacije predstavnika biznis zajednica.

Sagovornici su prepoznali oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva i turizma kao interesantne za buduću saradnju i saglasili se da treba iskoristiti mogućnost zajedničkih nastupa privreda na trećim tržištima.

Tokom otvorenog razgovora razmotreni su geopolitički izazovi i njihov nepovoljan uticaj naročito na energetsku situaciju.

Predsjednica je pozvala ambasadora na predstojeću Konferenciju o ekonomiji koju Privredna komora organizuje 27. i 28. oktobra u Bečićima.

U radu sastanka učestvovao je direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željko Baltić.

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …