Medojević: Objavljivanje SKY komunikacije otvorilo pitanje uticaja narko kartela na Vladu

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kaže da je dostavljanja transkripta komunikacije crnogorskih narkokartela, preko kriptovanih telefona i SKY ECC aplikacije, osim dokaza o vršenju teških krivičnih djela, otvorilo i jedno od najboljih pitanja nacionalne bezbjednosti- politički uticaj narko kartela na političke partije, Vladu, premijera, ministre, čelne ljude u policiji, ANB, tužilaštvu i sudovima.

-Plan reformi u sektoru bezbjednosti mora kao svoj prioritet istaći urgentnu potrebu prekidanja tih veza, čišćenje državnih organa od vojnika i plaćenika narkokartela i uspostavljanje novog zakonodavstva i procedura za rano otkrivanje, upozoravanje i djelovanje službi bezbjednosti u slučaju rizika od uticaja narkokartela na neke ključne ljude u organima vlasti. Situacija gdje koordinator službi bezbjednosti i zamjenik Premijera uspostavlja odnose i komunikaciju sa jednim narkokartelom, u tu komunikaciju uvlači svoje saradnike na važnim pozicijama u Vladi i upravi carina i prihoda, dobija od narkokartela kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijama sa šifrovanom privatnom grupom korisnika i vrši komunikaciju sa njima navodi Medojević.

Dodaje da u svakoj demokratskoj državi takav zvaničnik bi odmah, nakon pojavljivanja u javnosti kredibilnih i tačnih informacija i svog priznanja da je imao kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijom, bio smijenjen.

-S druge strane, činjenica da koordinator svih službi bezbjednosti uspostavlja nelegitmne i zabranjene kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima, dužnost ANB je da upozori državnog funkcionera o ugrožavanju sistema nacionalne bezbjednosti i upozori ga te kontakte mora prekinuti, a o prethodnim kontaktima napisati detaljan izvještaj. Kontraobavještajna funkcija ANB je u potpunosti zakazala, što je posledica kontaminacije kriminalom i same ANB, pa onda ona nije u stanju da obavlja svoju funkciju. S toga je čišćenje ANB od kompromitovanih sluzbenika i provjera poligrafom i drugim istražnim radnjama na kontakte sa narkokartelima i okolnosti proraštaja njihove imovine, prva mjera koju treba uraditi ODMAH- pojašnjava Medojević.

On smatra da kontarobavještajne zaštite državnih funkcionera od kontakata sa narkokartelom treba značajno unaprijediti, jer je ta funkcija namjerno zanemarivana i stavljana u drugi plan..

-Svaki državni funkcioner koji obavlja dužnosti u sektoru bezbjednosti, ali i svi drugi državni i lokalni funkcioneri moraju prijaviti svoje kontakte sa bezbjednosno-interesantim licima i o njima se moraju voditi previzne evidencijemjene i dodaje. Crna Gora je mala država i teško je potpuno izbjeći kontakte sa rođacima, prijateljima, kumovima koji su sa one strane zakona, ali se hitno mora urediti sistem mjera i procedura koji će te kontakte učiniti neopasnim po sistem vlasti i nacionalnu bezbjednost- naglašava Medojević.

Medojević navodi, od osnivanja ima nultu stopu tolerancije na organizovani kriminal i korupciju.

-Za nas ne postoje “naši” i “njihovi” klanovi. Svi oni koji se bave kriminalom, truju djecu bile gdje drogom, za PzP su legitimne mete istraga i rada svih državnih organa. Imajući u vidu raširenost i intenzitet djelovanja narkokartela i njihovo izraženo interesovanje za političke procese, rezultate izbora, imenovanja u policiji, tužilaštvu i sudovima i druge segmente državnih politika, svi političari, političke partije koji imaju bilo kakve kontakte sa narko-klanovima ne mogu biti naši partneri- poručuje Medojević.

Dodaje:”Zbog svoje organske strukturne povezanosti sa narkokartelima, DPS je izgubio karakteristike političke stranke, već djeluje kao političko krilo mafije”.

Dan

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …