Egzodus Rusa zbog mobilizacije opet diže cijene nekretnina

Najava djelimične mobilizacije od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina je izazvala potrese širom svjetskih tržišta.

Jedno od njih na kom će se najpre osjetiti posljedice moglo bi da bude regionalno i srpsko tržište nekretnina na kojem je ove godine u nekoliko navrata zabilježena poskupljenja upravo zbog velikog interesovanja ruskih emigranata da se stacioniraju u srpskoj prestonici.

Primera radi, mjesečni zakup jednosobnog stana površine do 50 kvadrata početkom godine je iznosio u proseku oko 300 eura, da bi danas, zbog navale, cijena zakupa takvog stana u Beogradu u prosjeku iznosi 150 eura više, tj. 450 eura. Isto tako su poskupeli i veći stanovi, dvosobni sa oko 450 eura na oko 600, a trosobni sve češće bivaju oglašeni za oko 1.000 eura.

Prema do sada javno objavljenim procenama Beogradom i Srbijom se šeta između 30.000 i 50.000 Rusa. Ako pogledamo potražnju i kretanje cena avionskih karata ka Beogradu iz Moskve kao i činjenicu da slobodnih mesta na tim letovima ima malo ako i uopšte ima, pravi egzodus tek sledi, piše Blic. Sa samo jednim letom dnevno, u Beograd bi u naredne dve nedelje stiglo oko 4.000 Rusa, a tih letova svakako ima više.

Kako nas dosadašnje iskustvo uči, među pridošlicama je najviše platežno sposobnih pojedinaca i porodica, koji su zainteresovani da iznajme stanove na atraktivnim, centralnim lokacijama u Beogradu, i koji do sada nisu prezali da za stan koji se izdaje za oglašenih 400 eura spremni da plate i dvostruko. Ista je situacija i kod onih koji se odluče da kupe nekretninu.

Gdje i kakve stanove traže?

Kada pogledamo gde su do sada oni iznajmljivali i kupovali stanove, vidimo da su to vrlo atraktivne lokacije u našoj prestonici kao što su sam centar grada, Dedinje, Vračar…

U najvećem broju slučajeva se interesuju za bolje opremljene stanove i kuće, a neretko i one luksuzne, a kako nas uči dosadašnje iskustvo oni te nekretnine uglavnom zakupljuju na 6 mjeseci do godinu dana.

Kakav je uticaj ovih emigranata na domaće tržište nekretnina je očigledan ako se osvrnemo na cene iz januara ove godine. Na samom početku ove godine, i pre izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi su se u Beogradu izdavali po cenama od 300 ( u slučaju jednosobnog stana) do 800 eura (koliko su koštali kvalitetno opremljeni trosobni stanovi), a sada oni koštaju i po 150 eura više.

Trenutne cijene

Ako pogledamo aktuelnu ponudu na jednom od sajtova, u Beograda ima oglašeno oko 470 stanova, a od onih bolje opremljenih (ne luksuzno) nema ni jednog ispod 450 eura mesečno. Ne računajući one luksuzne koji se cene na 1.500 eura i više, najveći je broj onih u cenovnom ranku do 1.000 eura. Na primjer, jedan stan površine 66 kvadrata kod Politike koji je potpuno opremljen oglašen je na izdavanje po ceni od 800 eura mjesečno.

B92

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …